torsdag 21 april 2016

Temadagar


Alla dessa dagar som kommer och går. Det var visst lakritsdagen för något tag sedan, tur att jag missade den för då hade jag säkert satt i mig ännu mer saltgodis än jag redan gör (bara älskar de där bruna i Gott & Blandat Salt. Fattar bara inte varför påsen innehåller så få av just dem?). Vissa dagar rinner bara förbi i ögonvrån, eller de flesta faktiskt. Det är bullens och våfflans och hälsans och vattnets och en massa andra dagar. Några dagar känns viktigare än andra. Några känns viktigare för mig än för dig och tvärtom, av naturliga skäl, för vi är alla olika och har därmed en uppsättning olika prioriteringar.

World Book and Copyright Day är kanske den allra viktigaste för mig. För att...ja ni fattar nog varför. För att boken och det skrivna ordet är nyckeln till allt. Att kunna läsa och skriva, och uttrycka och formulera sig och världen, är det som leder oss i rätt riktning. Det som får oss att agera eftertänksamt och långsiktigt. Böckerna ger oss verktyg att förstå även dem som levde här långt före oss. I andra tidevarv. De lär oss att lära av varandra. De överbrygger avstånd och språkbarriärer. Ja, jag skulle kunna fortsätta rabbla bra bok-saker i evigheters evigheter. Men...


...det ska jag inte göra. För det finns ju andra dagar också. Andra viktiga dagar. Fashion Revolution Day till exempel. Eller Fashion Revolution Week som pågår just nu. Till minne av en katastrof som ingen som bryr sig om sina medmänniskor bör glömma. Byggnaden Rana Plaza i Bangladesh kollapsade 2013. I byggnaden rymdes flera textilfabriker som producerade kläder för de västerländska marknaderna. Över tusen människor dog, många av dem var unga kvinnor. Därur föddes tanken på Fashion Revolution. Att det måste finnas en hållbar och humanistisk tanke bakom kläderna vi bär. Att det är viktigt att vi bryr oss. Modet får inte vara viktigare än modet, om ni förstår hur jag menar och betonar.

Själv köper jag sällan nya kläder, använder oftast mina gamla trasor till de verkligen är trasor. Å andra sidan har jag lite dåligt samvete för att jag köpte så mycket kläder när jag var yngre, plöjde klädbutiker med REA-skyltar lika effektivt som den intellektuelle plöjer volym efter volym ur klassikerhögarna. Ungefär så.

Vintage har alltid betytt saker för mig. Som i prylar alltså. På senare tid har jag köpt både kläder och skor second hand. Det är så uppenbart att många använder sina kläder - och skor - en väldigt kort period. Annars skulle inte vintage-utbudet vara så fräscht som jag ofta upplever att det är i de flesta välgörenhetsbutiker som jag besöker frekvent.

Men visst händer det att jag unnar mig något nytt, till och med en och annan tisha med tryck på, fast jag vet att tryck på tyg inte alltid är det mest miljövänliga.

Oj, vad jag babblar. Sorry, men vissa teman är så angelägna. Vissa frågor engagerar så. Men nu tar vi och avslutar det här tema-temat med lite livsviktig poesi:

"... Sniglarna sover, koloradoskalbaggarna har gömt sig under jord
pessimisterna har ensamrätt på de djupa frågorna
Men fråga mig inte vad larverna hoppas på i sina kokonger
fjärilens överlevnadschans är inte mitt tema "


/ur dikten Tema ur boken Den gröne riddaren
av Yang Mu
översättare Göran Malmqvist
Bokförlaget Tranan, 2011


:)
/helena

ps Som sagt, på lördag (23:e april) är det Världsbokdagen (kolla in den snygga affischen!). Och på söndag Fashion Revolution Day (24:e april), då anordnas en massa spännande event på temat mode, hållbarhet, solidaritet och klädkännedom på Textilmuseet. Här i min lilla textilmedvetna stad - Borås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar