torsdag 9 juni 2016

Första gången jag räckte upp handen


Jag är inte helt säker, det kan ha varit den guldfärgade ananasburken - ni vet en sådan som helt plötsligt blev så populär att ha på vardagsrumsbordet eller i bokhyllan, för ett par år sedan - eller min högt älskade Rosa Ljung-kandelaber, den blå med tre armar, som var mitt första auktionsinrop. För en tia eller så.

Men det kan också ha varit det gröna ALT-fatet. Det lindblomsgröna EKEBY-fatet. Märkt "284". Har för mig att jag läst någonstans att modellen/dekoren med de långa, pilbladsliknande löven kallas "Lancett". Och att den tillverkades i slutet på 1940- och början på 1950-talet. Men där måste jag reservera mig lite, kanske minns jag inte helt rätt.

Att initialerna ALT står för Anna-Lisa Thomson är jag däremot tvärsäker på. Hon som så gärna skapade med naturen som motiv. I form av snäckor, fiskar, blommor och blad.
"... Vintermånaderna tillbringade Anna-Lisa vid Ekebybruk med för tiden förhållandevis fria arbetstider. Sommartid hämtade hon inspiration vid sitt fritidshus i Grundsund på Västkusten. ..." (Fint förresten, att de skriver västkusten med stort v! Jag håller med!).

Som jag har nämnt förut, har det gått lite troll för oss, i det här med att komma iväg på slag-auktion, men nu hoppas jag på sommaren och den, om några veckor, kommande ledigheten! Att jag ska hitta något så grönt och skönt och vackert som ALT-fatet för en enda femtiolapp känner jag mig mycket försiktigt optimistisk inför. Men man vet ju aldrig med auktion. That's the beauty of it!

:)
/helena

psauktion.se kan ni hitta både auktionsguide och auktionskalendarium. Olika auktionsfirmor lägger själva upp sina auktioner med bilder och föremål där. Samlad auktionskunskap helt enkelt. Lite som Barnebys, fast inte så modernt, genomfört och "flashigt", mer jordnära och lite skönt gammaldags så där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar