fredag 24 juni 2016

Sju, i den eviga sommarmixen


  1. Årets semesterpresent från Mannen! (Kommer, förstås, att zooma både ut och in och hit och dit i detta ljuvliga motiv, så småningom.)
  2. Raspberry Sundae
  3. Mannen fick en blomma med ett litet hus på, av sina snälla elever. Och jag adderade en liten flicka (som ni nog känner ganska väl vid det här laget) på toppen, som grädde på moset.
  4. En målnig EM-himmel
  5. En kastad BH på en blöt brygga... Tror bestämt att denna är i brons. (ur Dropped Clothes Series av konstnären Jude Tallichet, som ingår i Borås Internationella Skulpturbiennal 2016).
  6. En svartvit häst, som jag gärna vill komma närmare.
  7. Ett citat ur boken jag snart, snart ska börja i:
"I kväll badar mor.
Det är längesen mor Sofi och Fredrika började med sina bad, men ändock går hela gården på spänn var gång det sker. Hela gården, hela trakten, nästan hela socknen.
Två halvgamla kvinnor, båda nära de femtio, den ena med femton barn om man räknar den förstfödde, som kom före giftet och för länge sen försvunnit i världsvimlet som utackorderad oäkting. Den ena med fjorton barn, den andra barnlös, gift med en halvblind ofärdig gubbe, som hade litet, alldeles för litet jord, men som enligt ett envist rykte hade de mesta pengarna av alla i socknen. Varje socken i landet har en sån där mystisk gubbe, som lär ha massor av pengar, en gubbe eller gumma, allt som det faller sig.
Två halvgamla kvinnor som badar varje vecka. Aldrig har man hört något dylikt i socknen, inte i grannsocknarna heller.
Drängar och pigor och söner, döttrar, någon gång om sommaren kanske, men gifta moror? Och året runt??! ..."

/ur Kvinnor och äppelträd
av Moa Martinson
Tidens Förlag
Stockholm 1949:)
/helena

ps Jodå, ni behöver inte oroa er, vi firar visst midsommar här. Har visserligen bara hunnit äta frukost, förmiddagsfikat med goda småkakor och sedan bara ätit yoghurt och havrefras till lunch. Men snart så, då smäller det till! Med god mat, trevligt sällskap, djur, natur, sång, musik, gitarren och mannen! Hoppas att ni också har det fint!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar