torsdag 23 juni 2016

Lite småsur midsommar...


Hade tänkt att skriva om något helt annat. Lite om gubbar, om gubbfrågor. Men tiden räcker inte till, så jag skickar in min finaste midsommarbrud till er redan idag istället: Sophia. Eller Sofia. Eller Sophie, som hon tydligen kallade sig själv ibland. Drottning Sofia. Hittade den gamla, krackelerade tallriken på Röda Korsets second hand i Fristad (litet mysigt samhälle strax utanför Borås. Besök gärna den trevliga second hand-butiken/caféet där i sommar, om ni har vägarna förbi. De har något reducerade öppettider mitt i sommaren, men ändå öppet några timmar, tre gånger i veckan).


Så här ser tallriken ut "på riktigt". Fin bård runt om, och drottningen i mitten med de klassiska pärlorna runt halsen. Men visst ser hon lite sur ut? Lite småsur liksom. Kanske beror det på att hon har sorg? Jag vet faktiskt inte riktigt hur gammal Gustafsberg-tallriken ifråga är. Förmodligen runt hundra år. Sophia dog 1913, kanske är detta en del av en minnesservis?

Hur som helst, Sofia var en engagerad drottning. På 1880-talet lyckades hon grunda Sophiahemmet i Stockholm med utbildning av sjuksköterskor - trots motstånd från manliga läkare. Heja!

Vidare hade hon en egen medlemsförening. DSF hade i början av 1900-talet 500 aktiva och 12 000 passiva medlemmar och ca 250 utbildade sjuksköterskor beredda till insatser runt slagfälten i händelse av krig. DSF bekostade 11 ambulansvagnar och ett 100-tal bårar för bruk i land- eller sjöstrid. Föreningen slogs samman med Röda Korset 1913.

Och så är cirkeln sluten: Sofia engagerar sig för sjuka och utsatta, hamnar på en tallrik som hamnar på Röda Korsets second hand och så köper jag - som försöker engagera mig i bland annat historiskt engagerade kvinnor - hem det nätt naggade fatet därifrån. Sluten cirkel. Men inte punkt och slut, utan en påminnelse om hur viktigt det är att engagera sig, gärna ideellt.

Så, nu önskar Sophia och jag - och mannen förstås! - er en riktigt glad och god och grön och skön och avkopplande midsommar med stor M!

:)
/helena

ps Har just gjort volontärtestet inne hos Röda Korset. Hm, intressant resultat. Funderar nu starkt på att engagera mig lite mer. Måste bara överväga först, om jag verkligen kan hitta tiden och orken. 

pps Läs gärna lite mer om Sofia här hos livrustkammaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar