onsdag 17 augusti 2016

Put FIVE rings on it!


Nittsjö, Nittsjö, Guldkroken, Upsala-Ekeby och Skansenglas. Låter nästan som fem av deltagarna i OS.


Det är det inte, men nästan. För det här är min hyllning till alla atleter som roar och oroar oss med sina prestationer. Prestationer som ibland ligger så nära gränsen, nära det som är mänskligt möjligt. Alltså, inga blommor från mig till alla kämpar i Rio den här gången, men väl fem av mina allra finaste vintage-vaser. En gul, en svart, en röd, en grön...


...och en blå. En blå fisk. Fisken måste förstås symbolisera Sarah Sjöström. Guld-Sarah. Egentligen skulle jag skriva en riktigt lång hyllning till alla kvinnorna. För det är kvinnorna som har imponerat mest på mig.

Jag säger bara Pia, Lotta, Nilla, Kosovare och Hedvig! Fem (av alla) fantastiska fotbollskvinnor! Som redan har tagit oss längre än vi trodde var möjligt. Mannen hade gåshud/tuppaskinn/ståpäls över hela kroppen när Hedvig räddade ett par av straffarna mot Marta och co. Marta ja, som enligt den entusiastiska, skanderande publiken är bättre än Neymar. Diplomatiskt avböjde hon att bli jämförd. Och varför måste man alltid jämföra? Kvinnor och män. Äpplen och päron. Upp och ner. Till och från. Ja, ni fattar säkert vad jag menar. Kan vi inte vara överens om att hylla mångfalden istället?

Golf-kvinnorna då. Manlig, på manlig, på manlig golfspelare i världseliten tackade nej till OS på grund av rädsla för zika-viruset. Eller skyllde de bara på det? Hursom. Kvinnorna tackade inte nej, och det är väl trots allt fortfarande kvinnor som kan bli gravida? Med andra ord är det de som i så fall skulle vara mest rädda för att drabbas av den insektsburna smittan, som på ett otäckt sätt förmodas kunna påverka fostrets utveckling.

Inte jämföra. Bara hylla. Männen förstås. Men mest kvinnorna, för de, vi , har fått stå tillbaka så länge. Stått bakom. Dags att vi börjar stå på oss lite, lite mer. Så kanske vi kan ha ett jämlikare samhälle någon gång runt år 3000? Nej, förlåt, jag ska inte vara så negativ, men ibland när man hör talas om löneskillnader - på grund av olika könstillhörighet - här och nu i Sverige, så blir jag mörkrädd.

<3
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar