torsdag 6 oktober 2016

Untitled


-Men, det är ju bara ett träd!? -Är det verkligen bara det? svarade jag kidsen som absolut ville kolla in alla bilderna i min kamera. Extra nyfikna blev de när jag berättade varför jag fotograferade skapelsen som de lekte i och runt. De hade ingen aning om att den uppbyggda träkonstruktionen var ett så kallat konstverk.

Och så tycker jag att bra konst kan få vara: Något som bara finns där man är och lever, något som triggar fantasin och som man till och med får använda att leka i. Det är en typ av bra konst. Men trädet ovan då? Vad är det? Visst, det är bara ett träd, om nu träd alls kan vara "bara". Men bakom trädet då? Vad är det?


Det är "Untitled" av Sirous Namazi. Det här verket ingick i skulpturbiennalen som nu är slut, men jag tänkte jag skulle visa det för er som inte hann/hade möjlighet att se det.

Bra konst ska ju väcka tankar, och det tycker jag verkligen att det här gör. Sedan kan man ju alltid komplettera sina egna funderingar med det någon annan tänker och tycker också. Så här står det till exempel om det här konstverket i katalogen över Borås Internationella Skulpturbiennal 2016: "I Untitled saknas stora delar av kroppen. Skor och byxor avslöjar inte kön, ålder eller etnicitet och gestalten förblir anonym. Därmed bjuds vi alla in att identifiera oss med, och spegla vår egen historia i verket. Utan något annat att stå på än sin egen spegelbild kan skulpturen verka sårbar, men den visar även på människans styrka - att kunna övervinna det omöjliga och stå på vattnets yta. ..."


Själv tänker jag på att hålla balansen. I livet. I vardagen. Balansen mellan verklighet och fantasi. Att hitta en harmoni där balansakten i sig kan ge en trygghet som inte bara förlamar, utan istället tillåter fler utanför-boxen-tankar och ett mer mångfacetterat förhållningssätt till omvärlden.

Se bara, så fint det står där (eller stod, för jag förmodar att det är flyttat nu). Mitt i utkanten av staden. Mitt i stadsdelen. Mitt bland husen. Där människor lever, verkar och rör sig. Synd bara, att barnen inte hade upptäckt det (innan de fick syn på det i min kamera alltså), fast de säkert hade gått förbi det många gånger.

Och till sist en liten uppmaning till Dig. Du som säger att konst inte angår Dig. Du som säger att allt sådant där konstigt är skapat för en speciell klick eller kulturelit. Du, du har bara inte hittat - eller tagit dig tid att hitta - det som talar just till Dig.

:)
/helena

ps I helgen (7-9 oktober) är det konstrunda här i Sjuhärad. Det är föreningen Konstliv Sjuhärad som arrangerar. Skulle vara kul att ta del av, om tiden räcker till. Annars går det att bläddra digitalt - här - bland en massa konstnärer och deras olika uttryck. Har Du förmånen att ha ett rikt kulturliv där Du bor? Det är viktigt att låta konsten få ta plats, tycker jag. Plats i det offentliga. Och plats i Ditt inre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar