onsdag 5 juli 2017

Solblekta ark & svarta palmer


Tog på mig den nya tröjan med palmer på. Och finaste kattbroschen, den med tvättmaskinsskadade morrhår. Det här hände på den tiden när jag var ung och impulsiv och jämt hade bråttom och kastade in klädesplagg i maskinen. Nu är jag ju gammal och klok som en bok. Och trög. Och långsam. ;).

Ni kanske minns att det var den broschen som blev startskottet för mitt kattbrosch-samlande, som senare mynnade ut i ett allmänt broschsamlande (bland annat för att det är så himla svårt att hitta några kattbroscher nu för tiden). Tishan är verkligen ny och kattbroschen fick jag i present en gång för länge sedan, men lugn bara lugn, koftan är köpt second hand. Och örhängena, även om de inte syns här.


Tog alltså på mig bästa tröjan och bästa kattbroschen, och gjorde mig redo att än en gång göra stan osäker. Men precis när vi skulle gå kom regnet. Störtregnet. Och åskan som rullade runt horisontlinjen. Trodde nästan att jag skulle bli tvungen att stänga av här nyss, men nu har det lugnat sig en aning.


Kom på att jag kunde visa er en glimt av min senaste mönsterskatt så länge, medan regnet drar vidare. Och åskan mullrar klart. Mönsterblad utgivna av Föreningen för svensk hemslöjd. Sextio år gamla mönster. De flesta bladen är svartvita, men några har färg. Och jag tror bestämt att jag har en plan för några av dem. 


Som ni säkert redan förstår, tänker inte jag (som har svårt att få tummen ur och sy i en enda knapp...) låta flitens lampa lysa och börja brodera på "gamla dar", men det hindrar inte att jag vill njuta av de fina arken på annat sätt. Sedan kanske jag låter de flesta av dem vandra vidare ut i vintage-världen igen. Kanske är det någon annan som vill och kan och har tålamod att lära sig gamla sömnadssätt? Vore kul att bidra till det i så fall.


Här något enkelt till att börja med, ett klassiskt korsstygn. Med julmönster. Hög tid att starta med det nu då kanske, om det ska hinna bli klart till adventstider, menar jag. Själv har jag både fyndat julstrumpor, julkort och en gullig, dansk jultallrik den senaste månaden. Bästa tiden att fynda vintage-julsaker är nu. NU. Bara ett litet tips i alla välmening.

Nu har det visst klarnat upp där ute. Molnen har skingrats igen. Och jag vill bara avsluta med att önska er en fortsatt bra dag. "Av fullaste hjärta". Så heter dessutom ett av mönstren som Anna-Lisa Öhman, Malmöhus läns hemslöjdsförening, har designat en gång i tiden. Rött bomullsgarn 16/2, ska användas. Och halvblekt skollinne 2. Så vet ni det.

<3
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar