söndag 22 oktober 2017

Det är inte mitt fel att vi måste prata om julen


Hej. Här sitter jag. Har precis redigerat klart alla femtielva foton jag tog igår. En del blev bra. Jodå, ganska många blev bra. En del ingår/ska ingå i mitt pågående projekt, som jag lovar att prata mindre kryptiskt om inom en snar framtid. En del kommer ni att få ta del av alldeles snart. 

Och så var det det här med julen då. Vad ska vi göra med den? Fira, säger ni. Och självklart ska vi göra det, svarar jag. Men vad ska vi göra med alla stora varuhus som öppnar sina gigantiska försäljningar av julsaker innan nattfrosten ens har hunnit färdigbekanta sig med höstlöven?


Vi ska gå till motangrepp, såklart! Sätta oss till second hand-motvärn! Därför, som en del i nyanseringen av den masshysteriska julkommersialismen, kommer det lite inspirerande tankar runt vintage-julens budskap redan nu. Här ovan ligger förresten alla mina barndomsjular och bjuder upp till blåvit långdans runt granen.


Även om många är dåliga på att vänta på julefriden numera, så startar vi väl ändå i rätt ände - med advent. Inget är ju som väntans tider. Varför inte börja med att investera i en unik adventsljusstake? 

Visst, ett skäl till att inte köpa varken nya eller begagnade julsaker är förstås att man redan har det man behöver. Men om man ändå känner att det börjar bli dags att förnya sig, då är det ett hett tips att köpa något redan använt istället för splitternytt. Är det dessutom något inom vintage-världen som brukar vara superfräscht så är det just högtidsbundna saker. De plockas bara fram en gång om året och ligger för det mesta väl emballerade och nerpackade övriga tiden. 


Mitt allra bästa köpa-julsaker-och-påsksaker-och sådant-tips kan ni redan: Köp off-season. Köp julsaker på våren och sommaren. Men eftersom det är försent att prata om det nu, kommer här mitt näst bästa tips istället: Tänk vidare. Vrid och vänd på sakerna och begreppen. Och titta på - och tänk runt - varje enskild sak. Det är lätt att få panikkänslor när man står inför en hel god och glad tomteparad. Allt verkar liksom flyta ihop i en enda röd/grön röra. Böj dig närmare. Plocka upp något enskilt, och se hur det plötsligt står ut ifrån mängden. Den där vita, gulliga tomten som ligger på något som verkar vara ett omålat - lika vitt - äpple, kanske inte är så dum ändå? 

Och alla jultallrikarna sedan, många av dem är finare än man först tror. Det behöver inte stå Stig Lindberg under dem, eller något upphöjt danskt, de kan vara fina ändå. Och ingenting kostar de heller. Sätt upp några som prydnad, som en utbredd julbonad i porslin, eller ställ bara fram en speciell på bordet, med hjälp av en tallrikshållare. Eller duka med dem. Till adventsfikat, glöggminglet och julfesten. Alla koboltblåa färger är kanske inte så nyttiga att skrapa med tårtgaffeln mot, men till att lägga knäcken och ischokladen och valfritt antal småkakor passar de utmärkt.


Alltid hittar man något, om man verkligen tittar. Ibland en vacker handgjord adventsstjärna i halm, ibland ett gäng julservetter. 


Allt är kanske inte guld som glimmar, men mer än man - först - tror, är det definitivt.

Sedan kanske mitt allra, allra bästa julsakstips är att tänka långt utanför julboxen. De bästa julsakerna är de som egentligen inte är tänkta som det. Som exempelvis en nysilverbricka fylld med helt vanliga små glaskulor. Tillsammans med några tända lågor blir de en glimrande, prisvärd stämningshöjare. Eller varför inte leta upp några andra året-runt-vintage-saker, som endast med hjälp av ett par ihärdiga ögonkast kan förvandlas till vilken unik julprydnad som helst.

Från mig till er alla - en önskan om en riktigt God Vintage-julsaksjakt!

:)
/helena

ps Vi var i Limmared igår. Den lilla, stora glasbruksorten som förvandlats till sakletar-mecka. Svängde bara in en snabb sväng innan vi for vidare. I Butik Återbruk, som bjuder på många välfyllda kvadratmeter, finns det plats för ett helt rum fullt av tomtenissar. Bara att välja och vraka. Där kan man hitta lite av varje. Allt från klassiska adventsstjärnor i näver och mässing, till valfritt färgad adventsljusstake. Fastnade särskilt för en i terrakotta med hjärtan på. Men igår var jag mest där för att rekognoscera och illustrera dagens juliga inlägg (utläggning).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar