tisdag 29 maj 2018

Hon kommer med grönska till oss


"... I slutet av 1960-talet släppte Rörstrand en servis med ett återanvänt rokokomönster från 1800-talet som blev en formidabel succé. Vid återlanseringen trycktes den något förenklade dekoren på Carl Harry Stålhanes servismodell SF från 1964. Servisen heter Grön Anna och var i produktion mellan 1966 och 2002. Ursprungligen kommer rokokomönstret från en servis som hette Anna och tillverkades av Göteborgs porslinsfabrik. Den dök upp första gången år 1894, dock inte med grön dekor utan blå. Runt 1910 fanns även en variant i lila - Anna lila. 1915 kallades den Grön Anna för första gången i priskuranterna. ..."


Ovan citerar jag rakt av från sidan 120 i boken Svenska Kaffeserviser 1920 - 1980, av Michél Carlsson och Urban Orzolek, Ica Bokförlag 2014.


Allra finast tycker jag att hon är bakifrån - där den svängiga, krokiga, blomstrande dekoren kommer mest till sin rätt. Även om fjärilarna och flätorna på framsidan gör sitt bästa för att charma oss.

I finskåpet på Myrorna stod hon och väntade på mig, förra helgen. Tror knappt att jag har stött på den här speciella delen av servisen Grön Anna förut. Figurin för värmeljus, kallas hon. 23 centimeter över gräset.


Men jag tycker gott att hon kan få bära lite av varje i sin korg. Allt efter säsong liksom.

Jag kallar henne Gröna Anna. And I love her! Den sista meningen var kanske onödig - det förstod ni säkert ändå.

<3
/helena

ps Hos Wikipedia hittar ni en utförlig artikel om servisen Grön Anna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar