tisdag 8 maj 2018

Ord och visor


Häromdagen lyssnade vi på ABC. Lite ABC. För jag orkade inte böja mig ner och rota i skåpen längre ner, så då fick vi nöja oss med ABC. Vad är då det? Jo, det är den översta raden i CD-hyllan. När ni kids lyssnar på era listor hos Spotify och så, då plockar vi dinosaurier in full pott i våra CD-rack. I vårt fall fem fack = fem olika skivor. Vilka ABC:s blev det då den här gången? Audioslave, Barry White, Beyoncé, (The) Beatles och (The) Cardigans. ABC - jag sa ju det! 

Vi har förstås en massa andra ABC:s också. Här följer en vers från en av dem alla - känner ni igen den?

"Yesterday I went shopping buddy down to the mall
Looking for something pretty I could hang on my wall
I knocked over a lamp before it hit the floor I caught it
A salesman turned around said 'Boy you break
 that thing you bought it' ..."

 
Mannen sorterar gärna musiken i bokstavsordning. Jag sorterar gärna böcker efter färg och form och teman. Gärna gröna teman. Är särskilt nöjd med boktitlarna i den här högen: Öken, The Forest People, Varför växer gräset? andra sådden, Varför växer gräset?, Drivved från Arkadien, Jordbrukets första femtusen år, I pinjeträdens skugga och Träd. Vincent van Gogh ligger längst ner. Han fyller liksom ut så bra, och uppfyller alla tänkbara krav på färg och form och grönt och skönt. Bredvid ligger Binas historia. Och Språket.

Språket ja. Har ni tänkt på hur konstigt språket ofta blir i låttexter? För att orden måste stämma ihop med musiken. Och för att texterna ofta kommer i andra hand, ibland är det förstås tvärtom - men det pratar vi om en annan gång. Att språket blir en aning kryptiskt i ordföljden och sådant, gör förstås bara låttexter mer spännande och intressanta. Ibland blir de nästan som en gåta - att försöka tyda och förstå.

Ibland blir de tyvärr mest bara banala och platta. Hoppas det inte blir för många sådana ikväll. Åtminstone inte om de sjungs på engelska. På diverse originalspråk får man ju använda fantasin istället. Då kan det upplevas som att texten verkligen talar till en, fast man egentligen inte förstår ett skit. Ursäkta klarspråket.


Medan solen spelar sin guldgula eftermiddagsväg över väggarna, laddar vi för första delen av Euro-Mellon ikväll. Med de obligatoriska ingredienserna: djup soffa, kritiskt tänkande och nära till skratt.

Jag menar, vad kan man mer behöva?

:)
/helena

ps Kom ni på vem låtskrivaren är? Inte? Om jag ger er lite refräng också? Och tipsar om att namnet börjar på B och slutar på Springsteen? "... You can look but you better not touch ..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar