tisdag 9 april 2019

Här hemma - som en kanvas


Det naturliga temat fortsätter. Ägg-stenarna har fått sällskap. Av bärnstenspraliner. Även om det är lite fusk.


Fuskpraliner i plast. Fast å andra sidan är de ju inte praliner. Dessutom ser de mer ut som harlortar ju. Eller hur? Här ovan fastnade en minifjäder i akvarellträdet. På väg till soporna flög fjädern upp och satte sig i en målad gren. Ja, jag lovar, jag gjorde inget. Har inte fäst det med någonting alls. Allt är statisk elektricitet.


Och överallt håller solen ett vakande öga. I kökshyllan är det mesta sig likt, även om skärtorsdagen redan har flyttat dit.


Får jag lov att presentera påskens (g)ulligaste pepparkaka to be?


Tänker på vårt hem som en slags målning. Vi skapar alla våra olika tavlor, tänker jag. Vi målar lite här, tar ett steg tillbaks där, suddar och lägger till igen. Med åren läggs tjocka lager av färg på duken.

Tänkte lite på det där när jag tittade på Vem bor här? igår. Att det ofta är något som fattas, fast det verkar vara så välrenoverat och nyputsat överallt. Funderade länge på vad det var. Om allt känns för arrangerat? Nej, det kan det inte vara. Inte bara, för jag gillar ju själv när det är piffat och stillebenfyllt. Det måste alltså vara något annat.

Vad är det som saknas i vissa hem, oavsett hur vackra de kan verka? Hemkänsla. Det saknas ombonad hemkänsla. Det känns inte inbott. Alla kuddar är lite för puffade, som om ingen någonsin lutat sig mot dem.

Många hem känns inte bara för trendkänsliga, de känns trendängsliga. Som om den som målar sin tavla inte vågar lite på sitt eget perspektiv, eller på sin egen känsla.

Jag tycker alltid det är finast när det är lite fult också. När det finns något som skaver. Något som är skavt. Något som är skevt. Något som är "fel".

Ett riktigt ombonat hem ska kännas som ett snett leende ungefär. Men det är, förstås, bara min alldeles personliga åsikt och smak.

Vad tycker Du? Vilken hemtrevlig tavla vill Du helst måla?

:)
/helena

ps Nej, det är inte så där välpyntat och käckt i hemmets alla hörn. Det är stökigt också. Stökigt är också fint. Framförallt är det mänskligt. Vårt hem är en arbetsplats, också. Har händer det saker mest hela tiden. Det ligger noter här och var. Och kassar fulla med böcker som ska vidare. Och så vidare. Och det står en del halvfulla kassar med saker som ska fotas och några halvtomma kassar som ska plockas ur igen. Och så ligger det en massa idéer på hög. Alltid.

pps Det allra viktigaste är ändå att det finns ett riktigt tjockt lager med rött i ditt hem. Kärleksrött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar