onsdag 10 november 2010

Brått :) lönar sig inteJag håller med Bodil M,( som skrev om "de danske" 25:e okt) vad är det med danskarna och deras kriminalserier egentligen? De klarar det där, nästan helt utan att falla i några klassiska klichéfällor. Imponerande! Mordkommissionen och Örnen, för att bara nämna två. Spännande och sammansatta karaktärer, inte karikatyrer. Sen är det ju lite kul att det ofta drivs lite extra med svenskar, svenska språket och svensk polis i synnerhet, de framställs både här&där som ganska klantiga och mindre bra :) på att lösa brott, än våra sydländska grannar. Fniss. Det kanske är sant?

Jag har lyckats:)klippa bort namnen på de två författarna längst ner, men ni känner säkert igen dem,
Håkan Nesser och Stieg Larsson

Brottet heter den senaste i raden av dansk kriminalbriljans. Brottet 2 går just nu på SVT, onsdagskvällar, kl 21. Eller "Förbrydelsen" som den heter på originalspråk, skönt språk :) danskan!
Hoppas att ni följer den, om ni gillar deckare alltså. En kvinna i huvudrollen, som inte måste leva upp till,  någon av media skapad schablonbild. Hon behöver inte försöka vara Super Woman eller "en av grabbarna". Manusförfattarna låter Sarah Lund, mästerligt spelad av Sofie Gråböl (ska vara danskt ö, jag hittar det inte just nu:), vara sig själv, vad nu det är, men ni förstår vad jag menar.


alla bilder(egna) från postens frimärkshäfte; romaner om brott, se länk nedan, 10 frim, valör 6 kr.
 
Har ni sett de här läckra frimärkena förresten? Postens (www.posten.se/frim) "Romaner om brott", med olika deckarförfattare och typiska mordmotiv med bl a kulhål! Pappret är alltså perforerat där "bulletholesen" finns. Ursäkta svengelskan.

Ha' en skön onsdag!
önskar helena

ps.Glöm inte att slå på ettan ikväll för del sju av Brottet!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar