fredag 2 maj 2014

Bara himlen var blå


Någon hade målat Knallens läppar rosa. Ett feministiskt initiativ, förmodar jag. Vi - mannen och jag -var mest inne i stan för att njuta av den lediga dagen. Ta några foton, på Sven Lundqvists läckra skulptur Folktalaren bl.a., dricka vårt medhavda kaffe och lapa lite vårsol från en bänk som låg i lä. Vindarna var kraftiga dagen till ära.
 
Men visst snappade vi upp ett och annat ord som sas, och läste ett par höjda plakatord som lät bra.
 
Politik handlar om att vilja något, sa någon. Det är något jag gärna tar med mig och förmedlar vidare - att allt inte handlar om block och olika partifärger. Det handlar om något mycket större. Om vår framtid. Om barnens framtid. Sverige kan bättre, löd ett slagord. Tänk större och längre, tänker jag. Vi kan bättre - vi kan väl tänka på oss som världsmedborgare, också. Inte bara som en del av Europa.
 
Mycket handlade om jobben, förstås. Och om pengarna. Fördelningen och bostäderna. Om de otäcka rasistiska vindarna som blåser kraftigt nu. Om kvinnorna: Hälften ska ha hälften! Och: Halva himlen är vår!  
 
Jag saknade miljöfrågorna. Utan dem högt upp på agendan har vi snart ingen grön liten favoritplanet kvar att njuta av.
 
Men strunta i detaljsakfrågorna, om du inte riktigt orkar/hinner med dem. Glöm bara inte solidariteten med varandra och allas lika värde och rätt till respekt! Slagord som kan låta aningens banala och lite klyschiga, jag vet. Men jag tror att man alltid måste vara beredd att låta både naiv och aningens barnsligt blåögd, om man alls ska våga drömma om en bättre värld. En värld där alla räknas.
 
Sköt om er!
:)
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar