måndag 5 maj 2014

Det är Mr Selfridge's fel!


I mitt huvud skapas ständigt nya stilleben. I min vardag finns det inte alltid plats för så många. Men i mitt huvud...där...ni skulle bara se!


Kopparkrukan! Kopparkrukan!! Förlåt min exaltering, men den är så vacker. Som skapad för att ha vackra blommor i!


I brist på vackra blommor, får man plocka fram den gamla, dammiga fikusen igen, och ett "nytt" roskort. Och se, ett tu tre, så har vi ett ganska vackert stilleben, ändå. Med lite help from some old second hand-friends: Fågeln som förut stod i sovrumsfönstret, så länge att den nästan började rugga. Den lilla rara kannan. En övergiven halskedja. Och den färgglada pläden, som - om den inte hade luktat lite för illa - skulle fått lägga sig på bordet och agerat duk. Nu får den nöja sig med att värma frusna, träsmakande skrivbordsstolsrumpor istället.


Det var på Mr Selfridge's kontor, häromveckan, jag såg en så fin kruka - kanske var den i koppar t o m? - som fick min hjärna att börja göra nya, vilda stillebenssaltomortaler! Så när jag strax därefter fick syn på denna kopparskönhet i en välgörenhetsaffär, surprise surprise, hade jag inget annat val än att köpa med den hem.

Det går inte att förneka att ett stort skäl till att jag följer dessa historiska serier (och ser många historiskt intressanta filmer) är: de tidstypiska miljöerna. Interiörerna! Downton Abbey förstås. Men också den spännande (och hemska!), jazziga och vackra Dancing on the edge. Den serien inspirerade mig till att köpa en mjölkanna och en sockerskål, som jag inte heller behöver.

Vilken tur att jag inte har hunnit se The Great Gatsby än. (Meningen är alldeles fri för tolkning).

:)
/helena

ps Den danske målaren Johann-Laurents Jensen, eller Johan Laurenz Jensen som han också benämns, har målat förlagan till kortet jag köpte samtidigt med kopparkrukan/vasen. Fem kronor kostade detta ljuva blomsterstilleben: Still-life of Roses in a Glass Vase. Fast själva Pictura-kortet är förstås litet nyare - tryckt i Karlstad 1991. Om ni har tid tycker jag att ni ska gå in här på AllPosters och njuta av flera sidor med vackra, vackra plansch-målningar av denne begåvade dansk. Fåglar, blommor!, bär och frukter. I långa romantiska banor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar