söndag 18 maj 2014

Sill & Potatis m.fl.

 

Annars gick tiden mest åt till att snegla i den "nya" boken. Läste ett litet stycke, en dikt om något allvarligt eller sant eller både ock. Eller om något komiskt. Kosmiskt kul. Där finns en del längre texter också. En del fakta. Mycket känns fortfarande aktuellt. Inte allt förstås, tiden går.

Placerade sedan mannens strängar strategiskt som bokmärke när hungern eller något annat oviktigt kom emellan och tvingade fram en ofrivillig paus. Han har inte hunnit stränga om gitarren än, men snart så. Då får jag hitta något annat att lägga emellan. Fingrarna kanske?

Sill & Potatis. Jag skriver dem faktiskt med stora begynnelsebokstäver, för det känns som att de kräver det. De tycker ju så mycket om varandra - Potatisen & Sillen. Ett strävsamt par, som befinner sig i min mage nu. (Eller lite längre ner kanske...) Sill- & Potatispremiären är officiellt genomförd! Potatisen var inte ny, bara alldeles vanlig. Men god. Fullgod.

Allvarligt talat - kan en mer än 20 år gammal En Bok För Alla verkligen vara något att skryta med nu? År 2014? Jo, faktiskt. Har redan gjort en del nya ordupptäcker, intressanta bekantskaper som letar sig in i mitt medvetande längs med raderna. Nickat har jag också gjort - lite igenkännande åt några gamla bekanta, som Ferlin. Och åt Tage D's klurigheter. D som i Danielsson, ni vet. Det handlar mycket om naturen, för det här är En Ekologisk Bok För Alla. En antologi av Göran Hassler - Kosmisk hembygd. Den gavs ut i samarbete med Naturskyddsföreningen, Utbildningsradion och Naturhistoriska riksmuseet.

Det handlar om framtiden. Den som är här nu! Och om den som ligger ännu längre fram och väntar. Väntar och väntar förresten - det är kanske just det den inte gör? Det handlar om känslor också. Om livslust. Och om döden. Högt och lågt. En salig blandning. Good stuff.

:)
/helena

ps Tänk att statsbidraget till En Bok För Alla drogs in 2007. Kan bara inte förstå varför!? Men de tappra boksjälarna som finns kvar där kämpar på ändå. De ger visst ut en 25 titlar eller så, per år. Här kan ni läsa om hur det började, historien, tanken som föddes för länge sedan, att alla ska kunna läsa bra saker, god litteratur, till en lagom liten peng.

pps Jag önskar såå att texten på tavlan med de ömma, kupade händerna löd: Vår Jord istället. För jag tror mer på jorden, och på alla oss som försöker leva här tillsammans, än på någonting annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar