tisdag 29 december 2015

Ingen rök utan puss


Ett par dagar innan jul gjorde vi en nödvändig inköpsrunda, till den typen av affär som är världsmästare på att dränera en fullständigt på all julstämning. En sådan butik, en jättejättejättestor butik, som har jättejättejättejättelånga rader fulla med tråktråkiga varor. Men man måste ju städa ibland. Och tvätta håret. Därför var det ändå ett nödvändigt inköpsbesök.

För att trösta oss lite efter detta tråkiga, men nödvändiga, gjorde vi en tvär gir genom rondellen strax utanför den tråktråkiga affären, svängde av till vänster i nästa rondell och parkerade utanför...en hel hög med andra småtråkiga affärer. Och så finns där en välgörenhetsbutik också, förstås.

Därinne hittade jag hästar. Och ett par pins, tillägg till mannens mer än 300 stycken stora pin-samling. Musse Pigg som håller i ett hjärta och en mexikansk sombrero på den andra "pinnen". Mannen hittade säsong ett och två av Seinfeld, vilket var lämpligt eftersom vi redan har säsong tre. Seinfeld är en typisk sådan serie som vi aldrig började följa när det begav sig, men ändå tycker vi (och alla andra!) sig veta vad den handlar om (eller inte handlar om?) beroende på att det har varit omöjligt att inte kika lite varje gång ett avsnitt har dykt upp i ögonvrån, när det har zappats. Nu känns det som att det är hög tid - mer än hög tid - att se hela serien ifrån början. Och ja, vi är fortfarande dinosaurier som tittar på serier via DVD-boxar. Om vi råkar stöta på någon orepig variant second hand, vill säga.

När jag som bäst stod och funderade över hur många hästar jag skulle ha råd att köpa med hem, kom mannen och knackade mig på axeln och sträckte fram vykortet som ni ser ovan. - Tänkte att du skulle gilla det här, sa han. Och det gjorde jag förstås.

Kortet, vars motiv är ritat av en tjej som heter Åsa, är en vinnare. Ett vinnande bidrag i ICA-kurirens, Postens och En Rökfri Generations vykortstävling "Fördel Rökfritt", våren 1984. Då var tjejen som ritat det pussvänliga motivet 15 år. Och jag var 14.

Tänkte att det kunde inspirera någon som funderar på att ta ett rökfritt beslut om ett par dagar. Ett rökfritt 2016 kanske vore något?

Själv börjar jag snart mitt 46:e helt rökfria jordeår. Bara så att ni vet. Puss på er!

:)
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar