fredag 11 december 2015

To You and You and You


Den sista, eleganta nejlikan vill jag ge till Youyou Tu. Eller om det är Tu Youyou, man ska säga? I alla fall, till denna helt remarkabla kvinna. Visserligen hade hon väl inget annat val, när Mao påbjöd att bättre bot mot malaria skulle, måste, hittas. Punkt slut. Men som hon gjorde det! Letade igenom en massa, massa växter som använts inom traditionell kinesisk medicin och fann sommarmalörten. Artemisia annua. (Visst låter det som en vacker flicka?!). Och på den vägen är det.

Tänk att hon, nu, 85 år gammal ung, kom ända hit för att hämta sitt välförtjänta pris, och att hon sedan dessutom orkade delta en stund under kvällens fortsatta Nobel-festligheter.

Och tänk att hon och hennes medarbetare, då, vågade testa ursprungsvarianten, till det som senare blev en framgångsrik medicin mot malaria, på sig själva. Gulp. Vilket makalöst mod!

Så, den sista överlevande nejlikan går till en kvinna som räddat/räddar massor av liv. Skål för det!! Och för livet, kära vänner, även om det har sina utmaningar ibland.

:)
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar