söndag 20 december 2015

Julen är utlånad


Det är mycket prat om traditioner runt storhelger i allmänhet och, förstås, runt julen i synnerhet. Och visst är det en speciell känsla att ärva med sig några saker som känns extra rätt att fortsätta med, generation efter generation. Antingen det gäller mat eller annat julkul.


Men det är också mysigt att skapa nya, egna, traditioner. En sådan, som vi - mannen & jag - införde för några år sedan är: Jullåneboken. Alltså böcker, och tidningar, som lånas på biblioteket i lagom tid innan själva julefriden inträder (förhoppningsvis...). Då går jag gärna lite bananas, eller ska man kanske säga ananas så här i juletider, och lånar en hel del som jag inte lånar annars. Gott och blandat. Stort och smått. Natur och djur. Och om människor förstås. Gärna om knasiga sådana. Om konst, konstfärdighet och konstigheter. Serieböcker och biografier. Stora, vackra blädderböcker om allt från gorillor till gerillor. Ja, ni förstår. Gott och blandat, som sagt.

Visst är det härligare än härligast att få böcker i julklapp, men på biblioteket kan man ju formligen frossa i fröjdefulla, fantastiska, faktaspäckade "fyrkanter"!

:)
/helena

ps Bilderna är från förra helgen, när solen tillät oss att njuta utomhus. Då passade vi på att svänga förbi det lilla, försynta perrongbiblioteket i Mollaryd (mellan Borås och Herrljunga) och "lämna tillbaka" några pocketböcker. Ni vet, det lilla bokskåpet som står placerat i väntkuren alldeles intill rälsen. Där kan man låna med sig en bok att läsa på tåget. Och sedan lämna tillbaka den, eller någon annan valfri bok, när man hinner och vill. Skåpdörren hade slagit sig lite i fukten, men vad gör väl det, lite väta ska väl ändå en bra berättelse tåla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar