måndag 8 februari 2016

Hatten av för goda råd


Även om det är en som inte visar sig hålla måttet, kanske inte på långa vägar motsvarar de förväntningar som satts upp, ibland långt innan det äntligen är dags för den stora, tudelade muskeln att ta plats i soffan, så är det ändå väldigt sällan jag tycker att det är helt misslyckat: Att titta på film. Oavsett vad man tittar på, så finns det - nästan - alltid något att snappa upp. Något som man kan ta med sig från soffhörnet och ut i livet.

Jag tänkte dela med mig av en sådan sak. Från en film som lämnade en del i övrigt att önska, men som trots det gav - via huvudpersonens pappa - några goda råd som jag tyckte om. Inga superoriginella idéer kanske, men några användbara tanketips. Tänkvärda råd, sådana som tål att upprepas. Ibland tyst för sig själv, ibland att delge andra.


Snart goda råd alltså, men först ett par ord om Oscars (galan hålls den 28:e feb.). Läser i SvD, och förfäras över årets "färglösa" nomineringar. Lyssnar på kritiken och håller, förstås, med. Men det pinsammaste av allt är att tro att man är så annorlunda. Så frigjord, så fördomsfri, så öppen. Självklart är jag inte det, inte mer än någon annan som gör sitt bästa för att vidga vyerna från sitt "vita, privilegierade utsiktstorn".

Jag vågar knappt tänka på listan över favoritskådespelare som jag publicerade här inne för inte så jätte, jätte länge sedan. Tror faktiskt inte att det fanns en enda icke-vit person på den listan. Pinsamt, är bara förnamnet. Inte en enda! Trots att en av mina all-time-favourites heter Morgan Freeman. Titta bara på listan av filmer som han har varit med i! Vilken lista, med Nyckeln till frihet och Seven i spetsen! Har du inte sett Invictus, The Bucket List (Nu eller aldrig) eller Gone Baby Gone, så gör det genast! Nu, nu nu!

Skulle kunna skriva massvis i ämnet, både on- och off-screen. Men. Nu är det dags för goda råd. Ganska billiga goda råd. Var ju bara tvungen att ta mig igenom en halvbra film för att kunna få mig dem till livs.
  1. Om du gillar något för att du tror att andra ska gilla det, kommer ingen att göra det.
  2. De flesta dörrar är låsta, men vill du in genom en av dem måste du ha en intressant knackning.
  3. Allt du tror är viktigt är inte det. Allt du tror är oviktigt är viktigt.
  4. Skit inte där du äter.
  5. Gör ditt bästa, resultatet kvittar. Bara man gjort vad man kan, vad det än är - bra eller dåligt.
/ur People like us

Woman in gold. Och The Butler. Två bra, riktigt bra, filmer som vi har sett här hemma den senaste tiden. Om oförglömligheter. Helen Mirren i sitt esse (även om jag önskar att advokaten hade spelats av någon lite mindre träbockigt tråkig än Ryan Reynolds). Oprah Winfrey i en underbar biroll (även om det är Forest Witaker som gör hela filmen!). Bara så att ni inte tror att jag glömmer kvinnorna. Aldrig! Aldrig i livet!

:)
/helena

ps Det fanns ju ett sjätte råd också, liksom ett tillägg: Ligg aldrig med någon som har mer problem än du själv har...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar