lördag 20 februari 2016

Jag kallar den...


Giv oss vår dagliga snö. Ni får förstås själva välja, om ni vill tänka på det som ironi eller inte.


I flera veckor nu, har jag tänkt att jag måste försöka fånga Pinocchio (eller Walking to Borås, som skulpturen av Jim Dine heter) med ett riktigt tjockt lager vitt på skallen. Men det har inte varit så lätt. Förra helgen till exempel, då var det ju ganska kallt, men också soligt, så då smälte allt det vita bort från den upphettade bronshjässan innan jag ens hann lyfta kameran. Idag då? Nu borde det väl gå, tänkte jag när gigantiska snöflingor föll utanför. 

När vi kom in till centrum, på eftermiddagen, hade snön förvandlats till regn och det vita lagret var på väg att rinna ner för pojkens/dockans rygg. - Vi kallar det modd. Sa mannen. Och skrattade. Jag tog ett par bilder ändå, lite kul att han hade snö i sin ena handflata. Och så vred jag på ett par spakar här i datorn och så blev det så här. Helt okej faktiskt.


Annars funderade jag mest på varför vissa husfärger, ja färger överhuvudtaget, är så fula ihop med snö? Efter mycket grubblande, och idogt stirrande ut genom vindrutan när vi körde mellan våra olika ärenden i stan, kom jag fram till att gula och bruna och röda, ja varma färger ser helt okej ut när snön ligger packad i trädgårdarna. Men gråa hus. Och blåa. Så fula ihop med snö! För att inte tala om vita. Antingen ser snön smutsig ut i jämförelse med husets vita fasad, eller tvärtom.

Sedan var det ju det här med korven. Ser ni såsen som ligger på reklamskylts-korven till höger? Inget konstigt med det egentligen, men titta nu på snösträngen som har smält ner utmed lyktstolpen till vänster. Visst är det märkligt?

Och ja, jag har säkert sett alldeles för många avsnitt av Seinfeld den senaste tiden.

:)
/helena

ps Jag kan aldrig passera Pinocchio utan att tänka på Gustaf Tenggren. Vet att jag har berättat om honom tidigare. Konstnären, illustratören, tecknaren som föddes i Magra, här i Västergötland, i slutet av 1800-talet, som sedan emigrerade till det stora landet i väster. Där jobbade han bland annat som tecknare hos Disney ett tag. Och då ritade han bilder på/till Pinocchio. Visst är det märkvärdigt? Här hittade jag en sida, hos American Art Archives, som visar några av Tenggrens alster. Mest reklambilder. Ta gärna en titt, de är så fina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar