onsdag 17 februari 2016

Underrubrik: Målande foto


Här skulle jag kunna skriva en hel del om kalla, nästan förfrysta tår. Och en hel massa om hur svårt det är när man har glömt häftmassan hemma. Hur svårt det är att få ljusen att stå rakt, när kylan får stearinet att dra ihop sig. Om hur klurigt det kan vara att hålla en bricka rakt. Särskilt om man står med huvudet bakom en björkstam. Men det ska jag inte.

Istället ska jag tipsa er om ett trevligt museum. (Ja, jag inser att hälften av er slutar läsa när ni ser orden "trevligt" och "museum" tillsammans. Nördigt och töntigt samtidigt, tänker ni). Men det är till er andra jag skriver; ni som får något varmt i blicken när ni läser de två orden tillsammans. Om jag sedan lägger till orden konst och kamera, och adderar namnet på ett underklädesmärke, och dessutom nämner det sanna faktum att allt startade med en målning över ett ungt, konstintresserat pars soffa och slutade med ett helt museum, så blir ni säkert nästan tårögda av nyfikenhet och förväntan. Det är till er jag skriver. Till oss jag skriver.

Jag gräver där jag står. I Borås. På självaste Knalleland. Nära djurparken. Det är där det ligger: Abecita Konstmuseum. Själv har jag aldrig varit där. Lite typiskt mig så där, att tipsa om något jag inte själv har besökt, fast jag bara bor några kilometer därifrån. Så, jag passar på att tipsa mig själv samtidigt, fiffigt va?

Visste ni att Anders Zorn fotograferade också? Jodå. Vissa har fått all talang och begåvning, vi andra får mest stå vid sidan av och se på. Förlåt om det lät bittert, men ibland känns det lite så.

Februari månad ut - med andra ord är det ganska bråttom nu! - pågår utställningen med Zorns fotografier.

Åk dit om ni kan! Kanske ses vi där.

:)
/helena

ps Så, hur lyder då själva rubriken? "Bland liljor, mullbär och gran". Det handlar om ljusstakar. Om hur fint det kan vara att fynda några udda på loppis och ställa dem tillsammans. Och då menar jag lite mer udda än "the usual suspects" i form av några olika mässingsljusstakar. Och ja, även Ystad Metalls Lilja var faktiskt en udda figur på den tiden när jag köpte den. Tro det, eller ej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar