måndag 5 december 2016

Och en portion Jesus


Det här ska handla om en av mina viktigaste arbetsuppgifter, och om två av mina största vintage-passioner.


Tallrikar och böcker. Passion, var ordet!


Tallrikar med intressanta motiv.


Och böcker med intressanta motiv. Sedan är det förstås alltid bra om handlingen har någon djupare mening också.


Ska vi vara ärliga, så var det mest åldern på den här boken som lockade. Det föråldrade språket och den personliga inskriptionen. Jesus är mest en symbol för mig. En symbol för en av de stora religionerna. En historiskt intressant person.

Själv är jag inte det minsta religiös egentligen, men mycket historiskt och kulturellt passionerad. Och ständigt lika fascinerad över hur människor alltid har lyckats blanda bort det allra viktigaste kortet i leken: Kärleken. Jag tror på kärleken. Bara den. Det räcker. För mig.

De stora religiösa riktningarna har visat prov på så mycket maktfullkomlighet genom århundradena, och därigenom ofta glömt bort det allra viktigaste. Den enda regel som behövs; den gyllene. Försök bara vara mot andra som du själv vill bli bemött, fritt tolkat. Som vanligt lättare sagt än gjort. Hur ska man hinna med allt? Hinna med att vara trevlig också? Maten ska ju stå på bordet - helst varje dag. Och tänderna ska borstas - även de längst bak. Bara att försöka göra sitt bästa. Men att stånga sig blodig är ingen idé, att vända andra kinden till, tror jag inte på. Jag tror, att man måste hålla på sin integritet och ta ansvar för sitt eget välmående i relation till andra. Vänd energitjuvarna ryggen och ägna dig åt dem som har vett att uppskatta dina omsorger. Lite så, tänker jag.

Julen är en sådan salig blandning. Av tomtar och änglar och kulor och granar och Jesus. Och så vill jag ha det. Vill minnas varför vi traditionellt firar jul, vill sjunga moderna julsånger och gamla psalmer. Vill känna det nymodiga och det anrika blandas, i hjärtat och själen. Och hemmet.

<3
/helena

ps En av mina viktigaste arbetsuppgifter innebär att hålla ordning på vårt - mannens och mitt - eget lilla, kulturella kontor här hemma. Det kan innebära en massa saker, men en av de roligare uppgifterna är att försöka hitta och plocka fram nya låtar och sånger till mannens arbete. Det vill säga hans day job. I och med att hans elevskara är så bred och varierad, så finns det många önskemål och aspekter att ta hänsyn till. Några vill ha det rockigare, några vill ha det mer finstilt. Några behöver röra på sig, andra vill så gärna sjunga med. Några trivs när det händer något nytt, andra mår bäst när de får höra det de brukar höra. I alla fall, igår plockade jag fram en sådan rolig och söt liten julvisa: Tomtarna på loftet, ur boken Låt och Lek med Låtar (Anders Bergsjö och Bengt Forsberg). Hör bara: "Jag är tomte jag och springer runt i husen och sätter fyr på alla juleljusen, för nu är det fart, ja, nu är det fest på loftet där tomtarna bor. Här sitter ingen still och nickar till för då får man en släng av sleven. Och är du utan jobb och går omkring som en snobb så får du sprätta alla önskebreven. ..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar