tisdag 29 augusti 2017

Hylla. Bokhögarna.


Så har jag då plockat fram den, ännu en gång. Eller dem, för de är två. De två, små bokhögarna.

Pastell på stället, skulle kunna vara ett passande kommando för dem (varför nu någon skulle komma på den märkliga idén att ge ett par bokstöd kommandon?!). För jag har haft dem länge, men aldrig lyckats hitta någon riktigt passande, permanent, plats till dem.


Och det är ju då, oavsett hur bra eller fina objekten ifråga är, som jag brukar "lämna tillbaka" dem - sakerna. När jag inte tycker att de hittar sin plats och uppgift i hemmet, då tycker jag att någon annan ska få nytta av dem istället. Låta ekrarna i återanvändningshjulet få snurra ett par miljövänliga varv till.

Då brukar jag lämna in dem i någon lämplig välgörenhetsbutik med orden vintage och second hand i släptåg. Men de här två alltså. De har verkligen varit en tuff nöt att knäcka. Vet inte hur många gånger jag har bestämt mig för att de inte ska ligga kvar i kistan och ta upp plats. Sedan, när jag har plockat upp dem för att i förlängningen finna ett nytt hem till dem, har det bara inte gått. De är ju så fina! Titta bara!


De är så välgjorda. Så pastelliga. Så... De får nog bo kvar här ett tag till. Äsch.  

Snart dags att fylla soffan med softa kuddar och värmande täcken igen då. Under sommarhalvåret ligger alltihop för det mesta i en enda hög, huller om buller i korgstolen och lämnar soffan naken och tråkig - och lättstädad. 

Nu vill vi snart börja mysa ordentligt igen. Eller hur? Åtminstone parallell-mysa lite. Värmande inomhusmys parallellt med syrefyllda utomhusutflykter. Ett tag till. Ett bra tag till.

:)
/helena

ps Kanske kan jag göra plats för dem i den gröna bokhyllan? Tycker det är hög tid att göra en ordentlig rensning där, det var säkert tio år sedan senast. Vet att det finns många som aldrig kan skiljas från en enda pocket som har kommit innanför hemmets tröskel, men så tänker inte jag. Dels måste man ha många kvadrat och smarta bokhyllelösningar överallt - om det ska fungera rent praktiskt, dels måste dessa bok-hoarders vara väldigt mycket bättre på att välja ut hjärte-böcker, än vad jag är. Hjärte-böcker, sådana som för evigt tar sin in innanför huden och stannar där. Berättelser man inte kan leva utan. Episka, poetiska platser man alltid vill återvända till.

I vår hylla finns en salig blandning. Mycket sådant som bara blivit kvar. Hyllvärmare. Trots att vi rensar kontinuerligt. Numera är jag hårdare i min bedömning av vad som för stanna en längre tid, behåller bara verkliga hjärte-böcker och bra fakta- och referenslitteratur. KONSTFULLA BÖCKER! Och några får självklart stanna för att de är så himla snygga. Sedan använder jag ju böcker som piedestaler också. Som små hyllor i sig själva. Gamla halvfranska och några skinnband. Lite vanvördigt förstås, men bättre det än att de kastas direkt på bokbålet.  

Bästa rensningen är så klart att rensa INNAN de kommer in i hemmet. Att bara ta in hjärte-böcker ifrån början. Fast ibland vet man ju inte sådant i förväg. Ofta vet man inte vad som ska etsa sig in för alltid. De bara tar sig in. Som själsliga tatueringar. Överraskningsmomentet är viktigt. Livet måste få överraska en ibland. (Önskar bara att översvämningar och orkaner och krig och laviner och bomber och eländes elände inte toppade dessa överrasknings-listor så ofta...)

Vi får väl se, perioden när man tror att man ska få jättemycket tid att rensa och möblera om och pyssla (leka hus, som jag brukar kalla det) blir aldrig så lång som man tror att den ska bli. Den där tiden, efter den sköna sensommarhösten, men innan adventstider, den är aldrig så lång som man tror. A small window, som de säger. Ett litet fönster. Bara ett litet fönster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar