tisdag 8 augusti 2017

Plansch för plugghäst


-Du tycker inte om hundar va? Frågade killen, samtidigt som jag backade bakåt när den nyfikna valpen glatt närmade sig mina ben. 
  
-Jo, det gör jag, jättemycket. Men...jag är rädd för hundar. Alla hundar som jag inte känner. Sa jag. Och skämdes. För den snälla blicken hos den lilla hunden avslöjade att det var helt sant som den unga hussen sa (och som alla hussar och mattar brukar säga...): 

-Han är så snäll så snäll. 

Och jag sa att jag inte betvivlade det. Men fortsatte förklara att det som har satt sig hårt i bakhuvudet - ända sedan Vodka (jo, den hette faktiskt så) hoppade upp och välte mig mitt i gatan när jag var liten - sitter där det sitter. Det gör mig försiktig. Och feg. Fast hunden ifråga kan verka aldrig så snäll så snäll. Och gulligare än gulligast.

Han förstod, för hans pappa var likadan. Han hade till och med blivit biten ett par gånger. När han var liten, om jag förstod det rätt. 

Som kompensation för min feghet frågade jag hur gammal sötnosen var och hur stor den skulle bli när den blev stor. Sedan vinkade vi hejdå till varandra, jag och valpen. 


För mannen väntade på mig. Vi skulle åka och titta på en utställning. Sommarutställningen på Bollebygds bibliotek, i den del som de kallar för Galleri Odinslund. Skolplanscher från förr. Och ganska många planscher fick faktiskt plats i det lilla rummet. Djur och växter och badande människor, bland annat. 

Riktiga konstverk är de, de nostalgiska läromedlen. Numera hett eftertraktade som väggprydnader i hemmet.

Första svenska planscherna illustrerade "De fyra årstiderna" - 1890 "Vinter på landet" och "Sommar på landet", 1893 "Vår på landet" och "Höst på landet". "... Man vet inte vem som var konstnären bakom de första planscherna men motiven blev lärarnas verkliga favoritämnen. I städerna ville man berätta om hur det var på landet och på landet talade man om hemmiljön. ..."

Har ni möjlighet, så åk gärna till Bollebygds bibliotek och titta på de rara motiven. En del är förresten inte såå rara... Men det pratar vi mer om en annan dag. Jag tog fler foton igår, visar er säkert när jag har hunnit gå igenom dem ordentligt. 

Utställningen pågår till och med 18 augusti. Men tänk på att det lilla, mysiga biblioteket och galleriet fortfarande har sommartider: 12 - 17, tisdag - fredag. På måndagskvällar har de öppet ända till 19.

:)
/helena

ps Vad gjorde flickorna när pojkarna badade då? Undrade en kvinna i gästboken. Mjölkade korna? Frågade hon sig, med en efterföljande smiley.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar