fredag 29 september 2017

När...


...jag är ledig tittar jag gärna på gamla vyer och ny konst.

Eller upptäcker nya utsikter - insikter - och begrundar andra tiders konstnärer och deras många gånger förvånansvärt moderna tankegångar. Ställer mig gärna svåra frågor som: Var vi modernare förr? Visste människor mer förr, fast de inte visste någonting? Och varför tar våra många erfarenheter och vår kollektiva, gemensamma, nedärvda medvetenhet oss inte längre fram - snabbare? Bort från inskränkthet och rasism.

När jag är ledig gör jag helt enkelt ungefär samma saker som när jag inte är ledig, men det vet ni ju redan. Skriver, läser/gör research, fotar, arrangerar bilder, går ut och hittar "färdiga" bilder. Återanvänder; tankar och saker och ting. Miljömuppar (har jag skapat ytterligare ett nytt verb här?).

Finns det tid över sedan, då njuter jag gärna av fler, varierande kulturupplevelser. Beundrar det skönaste och konstfärdigste av allt - vår natur. Ser på film. Scrabblar (förlorade med 70 poäng igår...). Och second hand(l)ar, förstås! Går på skattjakt, ni vet.

Funderade på det där tidigare idag, det här med skattjakten alltså. När jag hittar något fint, eller på något annat sätt märkvärdigt, så känner jag inte automatiskt ett behov av att äga det. Jag njuter gärna bara av att få titta på det, vända på det, hålla det i handen en stund (om det är tillräckligt litet för det) och låta fantasin ta mig till platser jag aldrig varit förut.

Ibland känner jag att föremålet måste/bör bli mitt. Så är det ju bara. Ibland känner jag att det liksom talar till mig, typ: Snälla, snälla rädda mig! Men lika ofta ser jag framför mig hur fint det skulle vara om det hamnade någon helt annanstans. Kanske som färgglad medspelare i ett redan färgglatt barnrum, eller som solopjäs mitt i ett vitt, minimalistiskt hem. Eller hos någon samlare, som samlar på just det här, vad det nu än är. Eller hos någon som verkligen behöver det.

Lite så.

Vad ska ni göra i helgen då?

<3
/helena

ps Lakwena, hon ställer sig frågor angående vårt behov av att dekorera och utsmycka vår tillvaro och oss själva. Frågor som sträcker sig bortanför tid och rum. Frågor som böljar fram och tillbaka med mode och tidsanda, politisk agenda, tycke och smak. Viktiga frågor, tänker jag. Frågor som vid första anblicken mest kan verka lättviktiga. Och vackra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar