söndag 8 november 2015

Behöver inte kosta skjortan


- Fick beröm för min klädsel häromdagen. Sa mannen i förbifarten.
- Jaha, vad kul. Sa jag hest.
- Tänk om du talat om vad din outfit kostat. Sa jag.
- Vadådå? Undrade han.
- Ja... Drog jag efter andan.
- Hur hade de reagerat på summan liksom. Undrade jag.
- Aha, åhå, du menar så. Sa han.
- Kanske hade de blivit smått chockade. Fortsatte jag.
- Eller åtminstone höjt på ett par ögonbryn. Tänkte han.
- Fast jag kommer faktiskt inte ihåg summan. Sa han.
- Det gör jag. Kraxade jag.
- Etthundrafem kronor, totalt. Sa jag.
- Oj, var det så lite. Sa han med menande, något höjd röst.
- Jomenvisst. Kontrade jag kvittrande.
- Jeansen 30 kronor på sommarloppisen, nästan oanvända. Då. Slipovern 15 kronor på Gärdhems second hand i Dalsjöfors, de hade halva priset på alla kläder den gången. Och så skjortan då, 60 kronor där den låg ny och oanvänd i sin förpackning på Erikshjälpen. Stock-vintage, som vissa kallar det. Rabblade jag.
- Mm, men det är väl ändå inte storleken som räknas? Frågade han.
- Va? Hur menar du? Sa jag.
- Storleken på summan alltså. Sa han, samtidigt som han öppnade ytterdörren.
- Nä, huvudsaken är väl att de är sköna och så. Och lite snygga. Tänkte jag, medan jag hörde hans lugna, men effektiva steg avlägsna sig.

:)
/helena

ps Kan inte låta bli att minnas den gången jag gjorde en temadag av dagen. Ett Mankell-tema för att vara mer exakt. Först gick vi - pappa och jag - på en föreläsning med, ja just det, Henning Mankell. Minns att jag fick en bok signerad, till mig och mannen. Han, Mankell, höjde lite på ögonbrynen när han hörde våra namn. Minns inte om det var hans syster som hette som jag och hans svåger som hette som mannen, eller tvärtom. Men det var kul att han reagerade. Och att han verkade så himla trevlig, även live så att säga. Han verkade vara en sådan som tog sig tid. Sedan gick vi på bio, min far och jag. Såg Den vita lejoninnan. Tror det var den. En Wallander-film var det hur som helst. Fin dag. Fint tema.

Men Henning Mankells författarskap innebar, innebär så mycket mer än Kurt Wallander. "Han skrev också prisbelönta böcker om och för barn och arbetade i närmare femton år som regissör på en teater i Afrika. Han var en ovanlig person i vår tid. Vad formade Henning Mankell till den författare han var? Det är den fråga producenten Birgitta Zachrisson söker svaret på i denna dokumentärfilm." Filmen - Henning Mankell... och därför berättar jag finns att se på svt play i några dagar till. Kan varmt rekommendera den. Där berättar Mankell, bland mycket annat, om det fina förhållandet han hade till sin egen far.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar