söndag 15 november 2015

Skottsalva


Det är juni. Små lätta moln ovanför pionparken. Ovanligt kyligt i luften. Min jeanskavaj, min ledigt utsträckta hand och den svarta, utslagna monarken bildar en enhet. Tre färger. Three colours. En tricolor. Blå. Vit. Röd.

Av de cirka tjugo sammansatta ord som börjar på "skott" är det nästan bara skottkärran jag tycker om. Ordboken talar om att skottkärra kommer ur betydelserna skjuta framför sig och vagn, vidare att det använts och varit känt sedan 1400-talet.

Skottsalva. Historiskt sedan 1932. En förhållandevis kort, men våldsam historia. Vi kan ändra på historian. Inte genom att glömma vad som hänt, utan genom att bestämma oss för vilka minnen vi vill bevara. Och dra lärdom. Jag vill att vi bestämmer oss för att aldrig mer låta ordet betyda saker som har med död att göra. Låt oss bilda ett nytt ord av ordet. Plåster på såren är sällan tillräckligt, det blir liksom bara, ja, just det, plåster på såren. Men tänk er en riktig skottsalva. En salva som läker såren, på riktigt. Som en lindrande ekvation bestående av försommarens vackraste, mest spirande pionskott och en handfull svalkande salubrinsalva.

<3
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar