lördag 4 augusti 2018

Gräslig färg


Är det inte en liten, liten gnutta grönt där längst ner till vänster?


Här syns inte det gröna alls. Det är nästan så man får en känsla av cirkusmanege istället för trädgård. Sågspån istället för gräsmatta.

(Det mörka till höger är skuggan från ett stort träd).

Läser på SVT Text om lemurerna som är utrotningshotade p.g.a att människor fortsätter skövla vegetationen på Madagaskar.

Läser vidare att en tidigare outgiven novell av Hemingway äntligen är på väg att publiceras, mer än 60 år efter att den skrevs. A room on the garden side. Vilken poetisk titel! (Har dock ingen aning om själva innehållet är poetiskt, det framgår inte av den snuttifierade notisen). Den ska enligt uppgift gå i tryck i en skönlitterär tidskrift som heter The Strand Magazine.

Läser lite här och var, om att det finns de som äntligen börjar ta miljöhoten på allvar. Nu när "naturens nycker" även drabbar oss här uppe i norden. Som om vi behövde fler wake up-calls. Som om vi behövde fler orkaner, tsunamis, skyfall, jordbävningar och superhettor i världen för att förstå att vi måste skärpa oss.

Läser i ordboken några saker som börjar på gräs:

Gräsfjäril.
Gräsfly.
Gräshoppa.
Gräsklippare.
Direkt därefter kommer gräslig och gräslighet, som inte alls har med gräs att göra.
Sedan kommer gräslök, gräsmask och gräsmatta.
Gräsmånad - visste ni att april kallades så förr?
Gräsnejlika, ett så vackert namn på trift.
Gräsplan. Har DU någon sådan plan, tänker jag. Någon framtidsplan. Någon hållbar plan. Någon gräsplan.
Sedan kommer ordet jag söker;
gräsrot. "vanlig, enkel människa i förhållande till makthavare o.d. ..."
Gräsrötter. Förekommer ofta i pluralis står det. En gräsrot gör ingen grön sommar. Ingen grön, skön, klorofyllfylld värld. Gräsrötter - plural, mina vänner.

Slår upp lemur i den handfasta ordboken som har ett antal år på nacken: "typ av liten halvapa med mjuk ullig päls och yvig svans förekommande särskilt på Madagaskar. ... ... Lemurerna lever i träden och livnär sig på växter ..."

Visste ni att ordet lemur har sitt ursprung i latinets lemures, som betyder de dödas andar, spöken?

En enda röst på ett verkligt miljövänligt parti kan göra all skillnad i hela världen. För människor, djur, träd och gräs - glöm inte det.

<3
/helena

ps Ni vet väl att SAOB - Svenska Akademiens Ordbok - är tjockare än tjock på webben. Ovärderlig för oss bokstavliga ordälskare. Ingen ordransonering där inte. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar