torsdag 30 augusti 2018

Utmaning - bortom sångfåglar & rampljus


Min önskan är att TV-tiden, eller låt oss för uppdateringens skull kalla det skärm-tiden, ska bli mer kvalitativ. Ni kommer säkert ihåg att jag minskat mitt slentrianmässiga TV-tittande rejält, och därigenom lösgjort mer tid för fritidsläsning, Scrabblespelande och annat livsviktigt. Nu vill jag gå ett steg längre - åtminstone under en veckas tid.

Tänkte kolla om ni är med på en utmaning? Men lugn, bara lugn, det här är bara en första liten blänkare, själva utmaningen kommer inte att äga rum förrän mörkret har börjat lägga sig betydligt tidigare om kvällarna. Men, som sagt, jag tänkte skicka ut en trevare redan nu.

För visst är det lätt att bara hamna i ett snabbt och småstressat zapp-beteende? Bara låta kanalerna flimra förbi. Bara låta tröttheten få bestämma takten. Ju tröttare, desto snabbare zapp-takt liksom. Och det behöver inte vara något fel med det, ibland vill man bara bli översköljd av något lättsmält och glatt.

Ibland vill jag bara sjunka ner i den där rosa soffan hos familjen Wahlgren och räkna det svindlande antalet ananas runtomkring mig. Eller låta de förvuxna buspojkarna Filip & Fredrik sätta den blixtrande, briljanta nonsensnyhetens agenda. Låta Sheldon och Leonard leda mig ända ut till Big Bang-nördarnas sista utpost. Låta mammorna i Mom påverka mig positivt med sitt låtsasdepraverade liv. Titta till den ständiga seriekonstanten Glamour och konstatera att Brooke fortfarande - efter mer än 25 år - velar mellan Ridge (som ser helt annorlunda ut nuförtiden) och en annan oemotståndlig (not!) karl. Men sedan vill jag mera. Utveckla, inveckla mig.

Alltså; mannen och jag utmanar er att under en veckas tid - när höstmörkret har belägrat våra husknutar - bara titta på Kunskapskanalen. Vad säger ni om det? Vilken skön utmaning va? Ska väl inte vara så svår att genomföra? Eller?

Varför då just den här skärmutmaningen? Jo, för att jag inte vet hur många gånger jag har zappat förbi den här fullspäckade kanalens utbud och bara högt konstaterat att: Nej, nu har vi missat ett jättebra program - igen! Bara hamnat mitt i något som verkat så intressant: Ett naturprogram i Amerikas våtmarker, något historiskt om kvinnor och makt, inredning på Grönland, eller spännande fakta om en av Saturnus alla månar.

Vet inte om vi måste utverka några närmare regler närmre inpå själva utmaningen kanske? Men, jag tänker i alla fall som så här: Vi behöver ju inte titta på TV (skärm av något slag) alls under den veckan om vi inte vill, men om vi känner ett starkt "TV-behov" poppa upp, då är det bara Kunskapskanalens program som gäller.

Sedan kanske man får utverka någon typ av undantagstillstånd också. Om det pågår något världsmästerskap i någon världsbra sport eller så. Eller om det börjar sändas en ny säsong av Antiques Road Trip precis då. Eller om man har börjat följa en thriller-serie på en av de övriga kanalerna, och man är jättejätterädd att glömma bort handlingen om man missar en hel vecka.

Ja, inte vet jag vilka regler vi måste sätta upp för att klara denna svåra utmaning. "Svåra". Vet bara att höstmörkret inte ska få fånga oss i ett ogenomtänkt zapp-beteende. Inte just den här veckan i alla fall.

Är ni med? På? On? Och allt det där?

:)
/helena

ps Steget från rampljus till lampljus är ju inte direkt ljusårslångt, därför vill jag bara nämna att jag räknar till inte mindre än fjorton ljuskällor runtomkring mig här i vårt lilla kombinerade vardags- och arbetsrum. Fjorton! Och det är förstås inte särskilt miljövänligt att tända alla dem på en gång, men några väl valda i taget känns bra. Med LED-lampor i. Någon här och någon där. Att lysa upp hörnen är ett inredningstips jag gärna skriver under på, det gör tillvaron under det mörka halvåret mindre skugglik. Ibland tänder vi bara stearinljus, ibland tänder vi upp nästan allt vi har. Det beror på i vilket tillstånd man vill försätta sig; djup dvala eller full speed framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar