fredag 4 oktober 2019

Framtidstankar


Lite konstigt kanske, att döpa något som bara ska vara en kort grej här, till Framtidstankar, va? Jo, såklart, kan det verka så. Men det är min bild som jag kallar för Framtidstankar. Hela bilden, heter så. Bilden på mannen som håller i min gamla nappflaska. Av glas. Franskt hållbart glas. Nappflaskan som jag själv drack ur som barn. En snart semi-antik sak, liksom jag.

Och kläderna är förstås inköpta second hand. Men det fattade ni säkert redan.

När jag tog fotot, för ett par månader sedan, tänkte jag att den skulle handla om cancer. ?!? Ja, vi befinner ju oss i den rosa månaden, och då jag tänkte att det kunde vara intressant att bredda tankarna runt det till att gälla alla. Till att gälla alla som drabbas av cancer. Kvinnorna. Barnen, gud förbjude. Och alla män. Plus alla oroliga anhöriga, bekanta och vänner som finns runtomkring de direkt drabbade.

Sedan breddades bilden ytterligare. Bilden av bilden blev till något som fick mig att tänka på våra barns, ungdomars och unga vuxnas kamp för sin framtid. Bilden påminner oss om att framtiden inte är så självklar längre, i klimatkrisens kölvatten. Även om vi som läst och tagit del och förstått för länge sedan, vad de kloka långt före oss har predikat, tycker det känns något sökt att kalla miljöproblematiken för något "nytt". Men ändå.

Vi måste ta våra ungdomars kamp på allvar. Vi måste hindra världs-gubbsen från att klappa våra pålästa och engagerade unga människor på huvudena. Vi måste hindra gubbsen från att få för sig att regnskogen är något som bara tillhör dem. Att skogen överhuvudtaget är något som kan tillhöra någon människa. Den tillhör väl ändå alla levande varelser på vår jord?

Vi måste hindra gubbsen från att dra sig ur livsviktiga klimatavtal och gömma sig bakom murar som hör hemma i en förgången tid. Lite så.

Vi måste kämpa. För alla världens barn. För den här runda goda - gröna - planeten. Det är till dem och den jag vill dedicera min bild.

<3
/helena

ps Och älskling, tack för att du lånar ut din kropp, hehe, till mig och mina vintage-bilder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar