söndag 26 juni 2011

Skogspärlemorfjäril?


Såg ett intressant, men lite sorgligt program igår. En dokumentär om den biologiska mångfalden. Eller snarare bristen på den - mångfalden. Mandelblom, kattfot och blåviol.
"Flera av blommorna i Evert Taubes älskade visa Sjösala vals är inte längre någon självklar del av den svenska sommaren"
Så beskrivs programmet. Tror tyvärr att jag somnade ifrån slutet... men inte för att det inte var intressant - utan det stavas snarare sömnbrist - ska försöka se slutet senare idag. Tänk bara hur viktigt kornas arbete är. För ängsblommornas överlevnad! Muldrift kallas det, gulligt på något vis. Se den här på Svt Play- klick! Om inte annat så för att få se korna åka båt. Till jobbet. *ler*


Mannen försöker lära mig att lägga patiens: - Det är ett så bra sätt att slappna av och bara koppla bort allting annat. Säger han. Men jag har inget tålamod och är så lättdistraherad.


Och så går allting så fort... jag hinner inte med. Solen leker dessutom mitt i leken. Och se, fjärilen slår sig ner mitt på damen! Damen med hjärtat på rätta stället.


Visst är det precis samma rossort som på den - lite för - romantiska vasen?


-Stjärnan kallas just den här patiensen, försöker mannen vidare... -Visst är den fin? Jovisst mumlar jag, medans jag får syn på den lille otursdrabbade gitarrspelaren. Han har brutit foten, i en hemsk olycka. En dammsugarolycka. -Får inte glömma att plocka fram Carlssons klister, säger jag. Och ser inte Knekten lite feminin ut, som en tjej med lösmustasch? Lättdistraherad, som sagt.


Den gröna, emaljerade fjärilsbroschen köpte jag för 10 kronor. Då fick jag visserligen en annan fin brosch på köpet, en hantverkad i metall och ytterligare en - en rikligt utsmyckad i äkta silver - som någon annan ska få... Sedan låg det ju en gammal femkronorssedel ifrån sjuttiotalet i samma burk också. Allt detta för en enda tia! Bara på auktion, kids. Bara på auktion. Eller loppis.


-Så vänder du bara så här och samlar par... hör jag lite svagt där bortanför mina andra tankar. Så tittar jag till på bordet och: Tror han att jag är dum eller? Fusk! Tre damer på samma gång? Skulle inte tro det va'?


så hörs vi snart
:)
/helenaps "När man sitter här bland insekternas gnissel och surr och betraktar alla blommors lysande och glada färger, bliver man helt förstummad inför jordens otroliga rikedom"
 /Carl von Linné
Något att tänka på när man sticker ut näsan i den grönskande sommardagen. Och glöm nu inte att kika på den lärorika dokumentären, när ni sticker in näsan igen.

pps -Idioten kallas den visst också, patiensen, inflikar mannen liksom lite som i förbigående... Hm.

2 kommentarer:

 1. Så otroligt fina kortlekar! Var kan man hitta sådana?
  Brukar också lägga stjärnan, men den är svårt att få ut.
  Mvh Agneta

  SvaraRadera
 2. Agneta: Visst är de fina. Och så ovikta och fina vill jag gärna bevara dem. Har därför, fortfarande, inte tillåtit mannen att börja använda dem - mer än vid speciella fototillfällen då... ;). Kortlekarna är inropade på auktion. Riktig slagaktion alltså. Har hittat många vackra, speciella (och oanvända!) kortlekar på second hand-marknaden genom åren. Bara att ge sig ut och leta. Lycka till.

  /helena

  SvaraRadera