onsdag 27 juli 2011

Pärlor


På sovrumsskänken står hon; Märtha. Hon föddes som Prinsessan Märtha Sophia Lovisa Dagmar Thyra av Sverige og Norge, av ätten Bernadotte 28 mars 1901 i Stockholm. (läs gärna mer här! på Wikipedia) Blev sedemera Kronprinsesse av Norge, när hon gifte sig med Olav. Här! kan ni läsa ännu mera om henne. (och öva på norsk:). Och här! hittar ni en väldigt fin bild från Haralds dop 1937. Märtha fick tre barn. Harald, som är Kung i Norge nu, var hennes minsting. Får man kalla Norges konung för minsting? Jag chansar. Han verkar ha humor, Harald. Även om mungiporna kanske inte pekar rakt upp just i dessa dagar, på honom heller.

I ärlighetens namn så kan jag inte skryta med att kunna särskilt många norska kungligheter, bakåt i historien. Men när jag hittade denna vas, använder den i alla fall som det, på loppis så misstänkte jag att det var en norsk kunglighet på bilden. Ordet "Norge" i botten var en ledtråd... Sedan står det något som inte riktigt går att tyda, något suddigt som slutar med "...sund", antagligen en plats. Någon som vet?
Har en aning? Eller en gissning?

Förmodligen är den en souvenir, vasen. Någon har nog tagit med den från en god tur. Lika god tur hade jag som hittade den! Den får mig att tänka på att jag nästan inte har varit i vårt kära grannland alls, bara en liten bit över Svinesundsbron, en gång för längesedan. Trist.

En riktig pärla är den i all fall. Min fina vas. Och Märtha hon verkar ha gillat sina musselgömda skatter i hela sitt för korta liv. Både som ung. Och lite äldre.
En norsk pärla!



vi hörs. snart.
:)
/helena



ps Har ni tänkt på att pärlhyacinter är lika vackra när de har blommat över. Alldeles vita och prassliga försöker de små blomdelarna hålla sig kvar på stjälken. Jag tycker nästan att de är vackrare nu än på våren. Vissna säger en del. Överlevare tänker jag.

4 kommentarer:

  1. En sån vit clematis har jag också. Den kastar sig över allting!

    SvaraRadera
  2. Hei, produsenten er Egersund. Det er det som står under. Og vakker, det var hun. Märtha altså.

    SvaraRadera
  3. Kerstin: Någon trädgård har jag ju inte, men i min lilla utetäppa, bor på bottenvåning, har jag ett litet miniland, där finns ett par verkligt livskraftiga växter. De kan verkligen behöva sin livsduglighet när de tvingas att umgås med mig... :) En av dem är den sommarfagra "vintersnön".

    Lise: Nu skäms jag nästan lite, när du är så snäll och upplyser mig om Egersund, så minns jag plötsligt... Det var nog förra sommaren som jag loppade in henne, Märtha och nu är jag säker på att jag lyckades Googla mig fram till just Egersund som tillverkare - då. Men nu när jag ville "vika ut" henne, till allmän beskådan, så hade jag helt glömt bort det. Fick bara helt plötsligt för mig att det kanske var en plats i Norge, en herrgård eller så, eller ett slottsnamn som stod där.

    Börjar väl bli lite senil?! Man (läs jag:) har ju trots allt en 4:a numera i början av ålderstalet...

    Tack för hjälpen!
    :)

    /helena

    SvaraRadera
  4. Åh, jag råkade få syn på mitt svar här och Kerstin, det var meningen att jag skulle vara lite fyndig och skriva "sommarsnön", eftersom clematisen i fråga ju heter just "Summer snow". Såg att jag har skrivit "vintersnön"...

    /helena igen

    SvaraRadera