måndag 4 mars 2013

Snöstjärnor, vårkrokus & en inplastad limpa


Varför bär alla vägar till ICA? Den frågan funderade jag på att ha som rubrik först. Varför, undrar ni? För att det känns som att alla vägar gör det, ibland. Hur mysig utflykt - ifrån vardagen - man än är ute på, så nog tusan slutar det hela, nästan alltid, med att man står där med en kundkorg i ena handen och en inplastad limpa i den andra. Och man förstår aldrig riktigt hur det gick till. Jag förstår aldrig riktigt hur det där går till.


Men oftast börjar ju allt - utflykten - så bra. Som förra måndagen. Vi körde in på en liten liten snitslig skogsstig som verkade leda till ingenstans, men det gjorde den inte, för den ledde till Björbovallen. Där ställde vi bilen.


Vi gick förbi en sådan rolig rund buske. Ute på fältet ledde ett enda spår ut till den enda kvarvarande plastsockerbiten. Ni vet en sådan där full med blast, halm, ensilage, eller vad det heter. Tänk om det var ett vinterhungrigt djur som hade trippade ända ut dit i sin jakt på något ätbart och så kunde den inte få upp plasten. Kan ni inte se framför er hur rådjuret, eller vad det nu var, stod där och ruskade på sina horn och tänkte; - Dessa förgrymmade plastförpackningar - Varför? VARFÖR? ska de alltid vara så svåra att få upp!?


Eftermiddagen var lagom sen och landskapet kastade många, långa skuggor. Allt var vitt. Nästan. Ledningarna låg högt upp i den klara vårvinterluften och jag ville skrika; - Akta dig för fallande snö! till en alldeles speciell skugga.


Jag tycker så mycket om känslan av att vara långt, långt ut på landet, samtidigt som man bara är några kilometer ifrån sin egen ytterdörr, hemma, där i den lilla staden som man bor i.


På vägen tillbaka till bilen konstaterade vi att den runda busken tydligen var gjord av - stål. Och att det är trevligt med människor som alltid är redo för fest, året om liksom. Alldeles till höger om den röda ladan, som vi parkerade intill, låg en fotbollsplan. Och jag blev så betagen av hur vackra gamla stormaskiga fotbollsmål kan se ut, när de är så där precis lagom täckta med snö, så jag glömde att fotografera. Sedan vinkade vi hejdå! till den lilla tomten och for vidare.


Minns ni när jag nämnde spetsduken som jag hittade i en välgörenhetsbutik för ett tag sedan? Och att jag blev nyfiken på den lokala spetsfabriken som den kom ifrån? Jag visste att den låg här ute i landsbygdskrokarna någonstans, har sett skylten fara förbi vindrutan någon gång tidigare. Men nu ville jag stanna och kika lite närmre. Fast det såg så tillbommat ut och alla skyltarna verkade inte vara vänligt inställda. Så vi stannde en bit ifrån och beundrade denna byggnad - med textila anor i långa spetsiga banor - på behörigt avstånd.


Sedan såg vi, såklart, en vacker kyrka passera revy. För det gör man ju nästan alltid. Fristad, stod det på denna. Eller i alla fall strax bredvid.


Var kan det vara lämpligare att värma sina frusna fingrar än inne på Ekelunds Vävkammare? Ingenstans, är mitt svar. För här kan du dricka gott kaffe och ta en kaka till. Och beundra Linneväveriets många fantastiska textila alster. Uppåt väggarna och ända ner till Vårkrokus(en) på bordet.


Det gamla linneskåpet fyllt av nya linneskatter! Silvia och hennes familj skymtade till på ett symaskinsbord med antik-feeling. Och julen! I denna fullkomligt makalöst oglamourösa (på ett enbart positivt sätt alltså) butik är alla årstider ständigt närvarande. Här kan du hitta den rätta presenten - till dig själv eller någon annan - när du vill. De fina barngrejorna, leksaker, planscher och mycket annat kom tyvärr inte med på bild. Och inte några av de praktiska (går att tvätta i 60 grader!) kuddarna och mattorna med stora, läckra, färgglada mönster på heller, tyvärr. Men ni får väl åka dit själva, för en avstressande, shopping- och kaffestund i denna avkopplande miljö, vetja!


Och trots att Torsten Renqvists, för årstiden kanske lite lätt klädda, "Dansande flicka" verkligen gjorde sitt bästa för att dirigera oss åt ett annat håll så...

...slutade allt med en kundkorg i ena handen och en inplastad limpa i den andra.

:)
/helena



ps Om ni har lite långt att åka till Fristad (eller Horred) eller bara föredrar att stanna hemma i soffan och surfa bland alla färgglada eller mer sobra textilier så rekommenderar jag er varmt att klicka in er till Linneväveriets underbara hemsida och shop! Där kan ni även hitta andra återförsäljare, av de textila produkterna, om ni så vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar