fredag 17 maj 2013

Var har du vatt(net) i natt?


Alla snackar om den store Gatsby just nu. Jag vill säga ett par ord om Ernst Rolf. Mannen med alla de oförglömliga visorna, numera allsångerna. Pärlor som; "Lägg dina sorger i en gammal säck", "Jag är ute när gumman min är inne" och den käcka, uppmuntrande strofen som finns graverad på vår karaff; "Ju mer vi är tillsammans ju gladare vi bli".

Fast i vår karaff ska det nog mest förvaras vatten. Inget starkare. Möjligtvis lite lätt bubbligt vatten. Inte för att det behöver vara något fel på något starkare. Men man får ju försöka hålla balansen. Vätskebalansen.

Eller så får den kanske agera vas. En bubbligt glad sommarvas! Till någon älsklig sommarblomma.

Ernst Ragnar Johansson föddes i Falun 1891 och "förvandlades" därefter 1907 till artisten Ernst Rolf. Den sedermera elegante revycharmören. Missa inte bildbeviset här, till höger på Wiki.! Han var en stor idol på 1920-talet och blev Nordens största revykung. Han hann vara mycket produktiv under sina för få år här på jorden, han dog redan 1932.

På karaffen och de fyra tillhörande glasen i vårt inkompletta drinkset, eller groggset, finns en glad Ernst Rolf ingraverad. Och orden Rolfs Visor. Dessutom finns det en textrad - inte bara på karaffen - utan även på tre av glasen. Två av stroferna är lättigenkännliga, men den tredje har jag aldrig hört förr; "Var har du vatt i natt?"

Här hittade jag en gammal auktionsbild på ett komplett set. Dålig bild, men bra att hitta information om tillverkare/glasbruk - Åfors. Vårt set saknar nämligen etikett/er. Fördelen med att inte köpa komplett är att priset blir mera rätt, för en nätt plånbok. Jag minns faktiskt inte exakt vad våra fyra auktionsfyndade glas med karaff kostade, men det var inte så mycket.

Om jag kommer en bit uppåt landet någon gång igen, då vill jag gärna besöka Falun. För där finns Ernst Rolf-gården; "Tidstypisk miljö samt en utställning om Ernst Rolfs liv och karriär." Och på Falu stadsbibliotek finns Ernst Rolf-samlingen; Musikinspelningar, noter, vishäften, revyprogram, foton, affischer, recensioner, brev, vykort, telegram, litteratur. På den här sidan hittar man, dessutom, ett par intressanta pdf:er med en massa information om hans liv och verk.

" ... Ernst Rolfs konkurrent Karl Gerhard är känd för sina dagsaktuella och satiriska kupletter. Rolf hade också många sådana, även om han i motsats till Karl Gerhard var mån om att vara "snäll", så att ingen skulle gå sårad från hans revy. ... " (Elisabeth Hemström, Vem och Vad? Person- och kulturhistorisk nyckel till Ernst Rolfs kupletter)



:)
/helena



ps Det var citatet ovan som gjorde att denna text blev lite längre än vad det först var tänkt. För det är så svårt, tycker jag, att låta bli att dras till - och bli extra nyfiken på - en kreativ person som lägger vikt (la vikt) vid att vara snäll - också. Eller "snäll" då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar