fredag 25 juli 2014

Bara bullshit?


Skriva om djurplågeri? Publicera foton som har anknytning till djurplågeri? Tro inte att det var ett lättvindigt beslut, även om det "bara" handlar om en scarf. Man kan säga att det blev en rejäl holmgång inom mig. En tjurfäktning rent utav. På ena sidan skynket - den ömmande djurvännen. På andra sidan - den ständigt nyfikna historieälskaren. Som ni förstår, ingen lätt fight. Ingen given vinnare.

Det blev en kompromiss. Historieälskaren får berätta lite om den vida kände tjurfäktaren Luis Miguel Dominguin om, men bara om, djurvännen med det blödiga hjärtat får börja med att ta ett rejält, officiellt avstånd från allt som har med plågeri av djur att göra! (Att bara läsa om det faktum att dessa stora, så kallat macho-manliga män, dessa bull-fighters, tog troféer - i form av ett eller två avskurna tjuröron - får djurvännen att vilja storböla. För att inte ens börja tala om själva dödandet).

Men visst är den vacker? Souvenir-scarfen med dagens datum på. Fast det året var det lördagen den 25:e juli. Vilket år det handlar om, vet jag inte exakt, men förmodligen tilldrar det sig under 1950-talet någon gång. Eller kanske i början av 60-talet.

Se så färgerna på scarfen (och dräkten!) fullkomligt sprakar och glöder! Och det var förstås, den av scarfen nyväckta, nyfikenheten hos historieälskaren som drog iväg på en liten virtuell snabbresumé genom Dominguins liv och karriär.

Madridfödde Luis Miguel Dominguin (1926-1996) gick tidigt i sin fars farliga fotspår. Knappt hade han hunnit bli tonåring innan han lät sig tjusas av den eldiga sporten. Som vuxen blev han mycket berömd och rik. Uppskattad både för sin skönhet och sin skicklighet. Kvinnor var något annat han lätt tjusade. I början av 50-talet, innan han stadgade sig och bildade familj, hade han bl.a. en omtalad romans med den välkända skådespelerskan Ava Gardner.

Bland vännerna fanns fler machomän: Picasso, som t.o.m. designade en speciell tävlingsdräkt åt honom. Och Hemingway, vars postuma bok The Dangerous Summer tydligen utspelar sig runt vännen Dominguin och en av dennes värsta rivaler.

Asch, så där mycket skulle historieälskaren inte få breda ut sig. Ni kan väl läsa lite mer själva istället. Om ni vill.

Djurälskaren hälsar att hon ska ta sig en rejäl funderare på vad hon ska göra med den läckra, helt oanvända, handfållade scarfen. Låta den hänga framme och pryda sin plats ett tag nu bara? Skrynkla ihop den lite lagom och bära den runt halsen i höst? Ta fram den exklusivt till jul och låta den bli en hyllning till alla Ferdinands där ute? Alltså en hyllning till alla som vågar gå sin egen väg.

:)
/helena

ps Här hos Getty Images finns det en massa ögongodis för tjurälskare. Kanske finns det någon där ute som vill ha ett foto på just Dominguin in action på väggen där hemma?

På Youtube kan man få en liten suddig filmglimt av tjurfäktaren och hans flamma Ava Gardner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar