söndag 13 juli 2014

Gräsfläcksfärgat


I ett svagt ögonblick lovade jag att skriva en dikt om...fotboll. Nu när jag har dragit pennan efter mig ända till VM:s sista dag, så kände jag att det var hög tid att komma till skott. Funderade länge på att lämna W.O. till de som faktiskt tycker att fotboll är det bästa som finns här i världen, men varför skulle inte jag kunna klämma ur mig ett enstaka litet poem inspirerat av denna världssport? Nu när Gothia Cup drar igång. Och när laget i mitt hjärta firar 110-årsjubileum genom att bland annat spela i matchtröjor anno 1940-1950-tal.

Bilderna ovan är valda med omsorg. Ur vårens och sommarens fotomappar. Elva bilder såklart och tre bonusbilder, färdigfotade avbytare. Fotfärdiga. Mycket blått och mycket vitt, som i Messis lagfärger ni vet. Lite Müller-färgat fick också plats. Bilderna är annars valda med en touch och en feeling som inte nödvändigtvis för tankarna till idrott, för att fjäska lite för er som tycker att det här med bollsport mest är dumt och tråkigt. Men som tycker att mina fina foton är...fina. Ja, Jante är ledig idag. Han joxar väl med trasan eller nåt.

Joxa med trasan. Uttryck (med betydelsen 'tricksa med fotbollen') tillskrivet fotbollsspelaren Lennart "Nacka" Skoglund (1929-1975). Enligt Svenska Akademiens Ordbok.

Koncentration, om jag får be. Vi ska hålla oss till planen här. Dikt om boll på ingående. Klar för avspark?


Pojken bär en tiger under armen
en boll under den andra
Han bär gröna byxor
gräsfläcksgröna 
- Kaninen, kaninen, kaninen!!!
skriker hans små lättdistraherade lungor plötsligt
Ibland önskar han att flickan i den blåa kjolen (hon som hann först fram för att smyga på den gråa kaninen som brukar mumsa bland bladgrönskan en bit bort. Den lillalilla, som ser ut att ha den lenaste pälsen i världen, och som alla undrar var den kommer ifrån. Om det finns någon som saknar sin bortsprungne lille vän, eller så.)
skulle våga säga något
till honom
Eller att han skulle våga säga något
till henne 
Som; - vill du prova min boll?
Hon: - prova?
Han: - att sparka den. Den är nypumpad. Vi gjorde det samtidigt som vi tankade bilen igår, de har en sådan där luftgrejsimojs där. Full med luft. 
Ibland undrar han hur det skulle kännas att spela i kjol
det verkar så fritt på något sätt  
Men han säger inget
slänger bara långa blickar
Sparkar förstrött till tigern
sedan målmedvetnare 
Flickan syns inte längre till
Kanske skulle hon hem och äta?
Ha! hon rundar husknuten i triumf
kjolen klockar sig av vinddraget 
Min är större än din!
Det är en badboll. 
- Så att man kan sparka den i vattnet också. Om man vill
Han vill. 

:)
/helena 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar