onsdag 2 juli 2014

Ord som gått i ide?


Det här med att språket ständigt förändras, det är väl en sak. En sak som är som den ska, och som det för den delen vore omöjlig att inte låta ha sin gång. Tidens gång. Men det här med att vi som är lite äldre (läs: vi som inte är tonåringar längre...) härmar de ungas språk - och kanske ännu värre - anpassar vårt sätt att pratar, efter deras sätt att prata. Vet inte om det är så bra alla gånger. Självklart måste vi lättsamt kunna kommunicera med varandra. Och jag är helt emot att "krångla till" och intellektualisera språket man använder till vardags, bara för saken skull. Eller - bevare mig - använda det som en slags statusmarkör. Språket man använder ska förstås alltid vara så inkluderande som möjligt.

Men. Men. Det är här som men:et kommer in, som ni säkert redan har räknat ut. Men. Det skulle kännas lite tråkigt om vi glömmer bort alla gamla sköna ord. Och uttryck. Som tykobrahedag.

Det var faktiskt fyrans eminente fotbollskommentator Robert Perlskog (efternamnet stavas så va?) som påminde mig om den. Ett uttryck som inte hörs så ofta nuförtiden. Och tur är väl det, för självklart önskar sig ingen en otursdag.

Jag tänker så här: att det vore bra om vi utnyttjade språkets omfångsrikhet lite mer. På så vis får vi allihop fler sköna ord att använda. (Gärna skönare ord än tykobrahedag då!) Om vi - som har kommit förbi puberteten... - lyssnar in oss på de äldres formuleringar, och tar dem till oss, så kan vi föra dem vidare till de yngre sedan också. Win-Win för oss alla liksom.

Och nu tänkte jag att vi börjar denna påminnande språklektion på en gång, genom att läsa lite i den underbara boken som jag fann på Myrorna för några veckor sedan. Uppslagsbok för alla. Från 1910. (Med biträde af fackmän utarbetad af Bernh. Lundström och Albert Montgomery. Fahlcrantz & Co. Stockholm.)

Bäst att vi börjar lite försiktigt. Nöjer oss med ett ord nu. Ett ord som vi lånat in från grekiskan en gång i tiden.

"panoptikum 1. -on, gr., saml. af allehanda sevärda saker."


Med det ordet önskar jag er alla: många, många, sköna, ANTI-tykobrahedagar!
:)
/helena

ps Här hittar ni ett ord till. Ett ord som kommer ifrån franskan. Ett favoritord. Ett favoritting!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar