torsdag 14 juli 2016

Bara för att...


...jag gillar den här bilden så mycket. Fattade inte när jag tog den att ordet vintage fanns där bak på en av ryggarna. Budskapet känns både subtilt och tydligt samtidigt. Tänker att det här fotot skulle passa utmärkt på mina visitkort. Och på min header härinne. Om det inte redan var så att jag har en bild där - och här! - som jag är jättenöjd med. Kan man vara annat än jättenöjd med sin superfina svärmor och hennes lilla söta son (mannen!)?!


...påminna er om att läsa en massa. Just nu har jag en tre fyra böcker på gång samtidigt. Både lätt förvirrande och kul. Hittade några olästa pocketböcker i en dammig hög, en hög jag helt glömt bort. Läslycka!

Fast jag vet inte om jag vågar rekommendera er att läsa Charles Bukowski... Har aldrig läst det där ordet så många gånger på så kort tid förut. Ni vet, ordet som börjar på kn- och slutar på ett tantnamn som börjar på u och slutar på a. Ändå kan jag inte sluta läsa, det är något med det där direkta, burdusa, rättframma som känns befriande. Det är mest noveller jag läser nu, känns så lagom långt att hinna läsa en kort historia mellan varven. Solvarven. Och molnvarven.


...sommaren ibland känns kortare än kortkort behöver man inte låta bli att se på bra film. Gärna kortfilm. Jag brukar ju slå ett extra slag för dessa små filmpärlor. Nyss såg vi Svensk Kortfilm vol.7. "Över tre timmar svensk kortfilm när den är som allra bäst!", som det står på omslaget. 15 kortfilmer innebär 15 små verklighetsflykter, även om flera av dem verkligen ger en en viktig, riktig reality-check. Rekommenderas varmt!


...det här kan vara den bästa hästbild jag fångat den här sommaren - hittills. Eller så är det för att vurma lite till för kortfilmerna, en av dem heter ju faktiskt Adelshingst (av Sofia Priftis & Linus Hartin) och är så himla bra genomförd, både i konstnärligt uttryck och budskap (och så är den ju lite lagom, hm, snuskig också...).

Annars är det en film om två hundar som fastnat mest hos mig: Dawn in a city without name (av Knutte Wester). Kanske de sorgligaste 6 minuter jag någonsin upplevt på film. Om nu någon vill opponera sig mot att jag tillhör dem som tycker att det är mer synd om djur än om alla lidande människor i vår omvärld, så får ni väl tycka det då. Men det är något med det tysta tilltalet, djur måste hitta andra sätt än det lätta sättet - prat, prat, prat, snack och skitsnack - för att kommunicera. Tror det är den utsattheten som gör att djuren, och de minsta barnen, får hjärtat att blöda så lätt.


...man måste ha med en blomma i alla sommarinlägg? Nä. Mera för att blomman är retro, som det så populärt heter. Och för att tala om att vi också läser historia. Vi, mannen och jag, läser högt ur Peter Englunds: Tystnadens historia och andra essäer. Där kan man läsa om tandborstens historia. Och om glasögonens, hamburgarens, skyltfönstrets, finansbubblornas, skruvmejselns, ledans, kroppens och massagestavens historia. Bland annat.

Tror vi ska sluta med ett par ord från förordet där, som är undertecknat: "Vid det blå trädgårdsbordet, mitt på dagen den 23 juni 2003. P. E."

"... Förvisso kan vi strunta i det förflutna. Emellertid så struntar det förflutna inte i oss. Det låter vackert det där att 'leva i nuet'. Problemet är bara att det är så svårt, för att inte säga omöjligt. Världen är sprängfylld av idéer, bilder, konstruktioner, ting och vanor sprungna ur historien, och varje dag lever vi i dem och av dem. Ett av skälen till att så många plågas av brist på mening och identitet är nog att vi inte längre förmår att se dessa fenomen för vad de är, vilket förvandlar oss till det förflutnas ovetande fångar. Dessutom finns det en annan fara med att låta sig uppslukas av det innevarande. För att parafrasera den spanske författaren Juan Goytisolo: Den som lever enbart i nuet riskerar också att försvinna tillsammans med det. Fäst dig vid minuten, så kommer timmen att begrava dig. ..."


...jag måste göra lite annat nu.
<3
/helena

ps Jag lånar ju helst mina böcker - och kortfilmer - på bibblan, eller köper dem second hand (eller hittar dem i gamla högar från tider när jag slösade mer pengar i "first hand-världen"), men det går ju bra att beställa en hel del på nätet också. Här hos Ginza kan ni till exempel beställa hem kortfilmerna smidigt, om ni så behagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar