onsdag 28 juni 2017

Knyt upp, kryp fram


Om ni tycker det är läskigt med ormar, ska ni nog sluta att läsa nu. För jag sitter och försöker söka mig fram till om det verkligen var en huggorm vi såg igår.

Som stadsbo blir man ju lätt lite främmande inför vissa naturliga inslag i vår sommarmiljö, konstaterade jag när den plötsligt låg där på asfalten framför oss. Mitt på trottoaren. Mitt i stan. Ihopringlad. Ihopslingrad. Som en kringla. En sicksack-randig kringla.

Huggormen som finns på våra breddgrader, har ofta ett sådant mönster, men de kan också vara svarta. Den harmlösa snoken har ett slags punktmönster som kan påminna om huggormens, och därigenom förvilla en. (Allt enligt Wikipedia). Men jag är ganska säker på att det var en huggorm vi såg.

Sedan ringlade den vidare i tillvaron. Ner i dikesrenen. Som om ingenting hänt. Den hade väl solat färdigt, kan jag tänka.

På tal om sol eller inte, så har jag nog inte lyckats klä mig rätt en enda gång, hittills, den här sommaren. När det ser varmt ut, är det inte det, och tvärtom. Igår hade jag verkligen bestämt mig för att inte svettas, och det gjorde jag inte heller... Inga ljumma vindar där inte. Det var bara mitt bland husen i centrum som det kändes hett ett tag, så fort blåsten fick ta fri fart på öppna ytor blev det kyligt. Huttrade rejält när jag steg in innanför ytterdörren vid 22-snåret.

Här kommer - med hjälp av Wikipedia - en liten, enkel reptil-repetition. För oss okunniga, glömska stadsbor:
  1. Huggorm
  2. Snok
  3. Kopparödla (som vi kallade kopparorm när jag gick i skolan - eftersom den inte har några ben).

:)
/helena

ps Hade nog hunnit fota den, för den låg helt stilla framför våra fötter i säkert någon minut, men vem tänker på kameran när naturen gör entré där man minst anar. Inte jag i alla fall. Därför får ni hålla tillgodo med ännu en bild på den vackra rosett-kannan. Det lite mer officiella vintage-vykortet, kan vi väl kalla det. Var dock inte meningen att texten i mitten skulle bli så liten att det nästan blev en ofrivillig syntest. Men jag tyckte det var lite kul att skriva på ett blad. Syrenernas tid är så kort. Därför får ni dem på kort. Att spara till mindre färgglada dagar. Eller nåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar