måndag 25 mars 2019

I min hand - Vår vågade fru


Har alltid undrat vad den graverade - uppenbarligen spralliga - kvinnan håller på med. Och nu vet jag! Eller det gör jag ju inte, men jag tror. Jag tror att hon gör vågen. För det har i alla fall jag känt för att göra. För alla er som vågar sätta ner foten och vägrar låta er kuvas under vanmakt och likgiltighet!

Det var ett tag sedan jag hade den här tunga glasvasen framme senast. Nu ville hon dansa fram. Vårdans på lätta ben? Halvlätta. Vår våldsamma omvärld ser ju inte alltid så dansant ut. Det är inte så lätt att manövrera på ett lutande dansgolv. Behöver jag dra fler liknelser för att ni ska förstå att jag tröttnat rejält på terrorn mot våra medmänniskor och det brutala, bruna stöveltrampet? Övertrampet. Övertrampen som begås överallt i vår närhet nu.

I många av våra mer eller mindre närliggande grannländer vinner populismen bara mer och mer mark. Det fria dansstegets benutrymme blir snävare och snävare. Kulturen kringskärs. Dansytan begränsas betänkligt, när stockkonservativa, bakåtsträvande makthavare ger sig på att godtyckligt censurera det fria ordet. Det är svårt att hålla tyst när de vill censurera tryckfriheten, den - för ett välfungerande samhälle så nödvändiga kulturella och massmediala yttrandefriheten.

Flick-vasen. Kvinno-vasen. Hon får symbolisera den nödvändiga fria dansen över alla de sköna konsterna. De sköna - fria - konsternas musa!

Vas-flickan, som vi brukade kalla för stolle-flickan, eftersom mannen kärleksfullt brukade kalla mig för det. Det händer faktiskt att han gör det fortfarande, men numera blir det oftast något gulligt med fru i. Så jag tänkte vi kunde döpa om henne till vår fru.

Vår vågade fru. Häpp.

Jag vill passa på att göra vågen för alla er som försöker. Som försöker hålla emot. Som protesterar mot terror, galenskap, enfald och våld. Som ser andra lösningar än de förenklade. Som ställer sig som mänskliga, mjuka murar runt våra okränkbara rättigheter.

En vältempererad våg till er som håller klimatfrågan nära era hjärtan och allas lika värde högst upp i era händer. Till er som gör stor och avgörande skillnad mellan kriminella handlingar - och vanligt, fredligt folks försök att få utöva sin självklara rätt till religionsfrihet.

Vågen går runt hela klotet för alla dem som vågar! Som omfamnar mångfald och yttrandefrihet. Som låter alla fortsätta tro. Tro på det goda.

Jag tror, fullt och fast, på att det är bättre att fria än fälla. På allas rätt till en andra chans, men då måste man också våga ge någon en första. Jag tror blint och naivt på de goda krafterna. På att försöka, misslyckas och försöka igen. Hellre göra några naiva nybörjarmisstag än att skrika generaliserande glåpord runt omkring sig. Jag tror på att våga se varandra i ögonen när vi samtalar (säger hon med en lätt knapptryckning...;).

Jag tror framförallt på de tre stora K:na. Kreativiteten. Kulturen. Kunskapen. Var kreativ nog att ta reda på vad just du kan bidra med till gagn för allas vår framtid. Kanske kan du blåsa glas? Eller blåsa liv i en gammal dröm om fred och frihet, åtminstone i ditt närområde?

Vi gör vågen - mannen och jag och vår fru - för de som går ut i fackeltåg för att stå upp för våra barn. De oskyldiga barnen. Allas våra barn, oavsett var de kommer ifrån och vem som råkar ha fött dem. Våra barn, helt enkelt.

Vi gör vågen för de som står upp för civilkurage, demokrati och medmänsklighet.

Vi gör vågen! Våga du också.

<3
/helena

ps Vad kallas det när man bara böjer upp händerna lite då? När man inte sträcker upp hela armarna? Mikrovåg. Jodå. Så att.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar