tisdag 10 mars 2020

Snyggt stök och en fransk film till


Jo, vi såg ju en fransk film till. Med Juliette Binoche och Guillaume Canet, bland andra. Om förlagsindustrin. Om författare. Om skrivande. Om livet. Om oundvikliga förändringar. Eller?

Prat, prat, prat. Inga är så bra på att prata som fransmännen. Jo, det skulle väl vara italienarna i så fall, va? Eller så har jag bara fördomar. Men i många franska filmer pratas det, mer än något annat. Ibland känns det som att de pratar bort själva livet. Fast i just den här filmen får man en känsla av att det är meningen - att de ska missa själva poängen med livet på något sätt. 

Sedan finns det ett par roliga metagrejer som man inte får missa. Och ett par svenska referenser, läs berömda svenska män.

Non-Fiction, heter den på engelska. Mellan raderna, på svenska. Och Doubles vies på originalspråk. Bra titlar. Och jag ska inte berätta så mycket mer än så om handlingen, som mest består av prat. Visserligen en hel del intressanta diskussioner, men ändå. Ingen film där man kan sitta och tissla och tassla med sin älskling, eller vem man nu väljer att titta tillsammans med. Men nu ska jag inte berätta så mycket mer om handlingen, bara berätta om den stora behållningen för oss pryl- och inredningsnördar. OMG.

OMG, vilket snyggt stök överallt! Vi befinner oss i små hus och stora. Men mest i lägenheter. Och ett och annat hotellrum. Överallt detta stök. Snyggt stök alltså. Böcker överallt. I fåtöljer, på golvet, i hyllor och på bord. Läckra saker överallt. Hästar och kottar och tavlor och roliga lampor. Och kök. Snyggt köksstök är kanske det allra bästa.

Alla interiörer är så spännande och snygga och fulla av ögongodis så jag blev tvungen att "veva" filmen ett varv till, efter att vi sett den - mest lyssnat på allt prat då... Var bara tvungen att halvsnabbt spola mig igenom alla lampor och hästar och tavlor och mattor och plädar och snyggt nedsuttna soffor med lika snyggt insuttna kuddar i.

Se Mellan raderna (2018), om du orkar lyssna på snacket om hur vår värld är på väg att förändras för alltid, eller?

<3
/helena

ps Lite spoiler alert här, om ni inte vill veta mer. Annars bjuder jag på att litet avsnitt av allt prat ur filmen här. Ett talande exempel. Håll till godo:
"... - Minns du vad prinsen av Salina säger i slutet av 'Leoparden'?
     - Javisst. 'Allt måste förändras om allt ska förbli som det är.'
     - Exakt. Lustigt citat.
     - Varför det?
     - Alla upprepar det nuförtiden.
     - Tack. Jag visste inte att du var så fräck.
     - Ta det inte personligt. Det är bara mer relevant idag än för ett halvsekel sedan när          Lampedusa skrev det.
     - För att en värld håller på att försvinna?
     - Ja, vi har kanske större anledning att känna oss berörda. ..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar