söndag 29 mars 2020

Sportnytt, med betoning på vintage


"Född den 14 juli 1937 i Berlin. Numera amerikansk medborgare. John blev föräldralös under kriget och adopterades när han var 12 år gammal av en amerikansk familj.
Uelses lät på allvar tala om sig under inomhussäsongen 1960-61 då han hoppade 4.59 och blev trea vid USA-mästerskapen.
Under påföljande utomhussäsong började John använda sig av en stav i det nya materialet - glasfiber - och han förbättrade snabbt sina resultat. Detta hade till följd att han uttogs att representera USA vid landskampen mot Sovjet i Moskva och därefter mot Tyskland i Stuttgart. John gjorde fina insatser vid båda tillfällena och förbättrade efter hemkomsten från Europaturnén sitt personliga rekord till 4.73.
Under den gångna inomhussäsongen har han slagit sig fram till den absoluta toppen inom stavhoppning.
Inom loppet av två dagar höjde han det inofficiella världsrekordet, den 2 februari i år svingade han sig över 4.88 och dagen efter 4.89.
Dessa resultat väckte en enorm uppmärksamhet, men dessutom bitterhet på en del håll. Don 'Tarzan' Bragg, tidigare världsbäst i denna gren, anser absolut att den stav av glasfiber som Uelses använder borde förbjudas, då DEN istället för hopparen, så att säga 'gör' hoppet. Tack vare den enorma svikten i en stav av detta material, blir hopparen skjuten upp i luften och behöver inte alls arbeta, vilket är fallet med en vanlig stav.
En av de största stavhoppsspecialisterna anser dock, att det trots denna 'mirakelstav' fortfarande är mannen, hopparen, som betyder mest, och att John Uelses framgångar beror på att han använder en modifierad teknik som utnyttjades redan så tidigt som 1928.
Det 'kalla kriget' till trots fortsätter John Uelses att hoppa som om ingenting hänt. Vid tävlingar utomhus vid Santa Barbara i Californien den 30 mars förbättrade han det officiella världsrekordet i grenen till 4.89, 6 centimeter över George Davies, USA, notering från den 20 (här är texten otydlig och därför är jag inte helt säker på om det står 20, 23 eller 29. reds. anm.) maj 1961."

/hämtat från Rekords Samlaralbum, 1962


<3
/helena

ps När jag vänder på samlarbladet hittar jag Real Madrid FC och den lilla informativa texten som talar om att klubblaget, som bildades 1902 och har vunnit Europa-cupen fem gånger, anses vara ett av världens bästa. Heja Spanien och kämpa på, tänker jag, och vi blir återigen påminda om allt som händer runtomkring oss just nu. Men en liten stunds distraktion bidrog kanske den nostalgiska texten ovan med? Hoppas det.

Om inte annat så är det kul att konstatera att vissa saker aldrig förändras. Att ny teknik alltid har sina belackare och sina påhejare. Att vissa alltid kommer att tro att så mycket hänger på redskapen och så lite på människan, och tvärtom.

Och för oss här hemma är det förstås svårt att inte jämföra med vår egen supertalang Mondo Duplantis. Eller hur? (Mannen och jag har dessutom en släkting som bor ganska nära Mondos morföräldrar - eller om det var deras sommarstuga? Anyway. Det gör i alla fall att vi tycker oss ha ett alldeles extra gott öga till den unge stavhopparen som charmat en hel friidrottsvärld).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar