måndag 14 september 2020

En mjuk solstråle till, och ett hårdkokt citat.


Skolbarnen svischar ner för backen, med cykelhjälmarna ordentligt på. Vi svischade precis lika snabbt och nästan dödsföraktande när vi var små, men utan hjälmarna. Allt var inte bättre för, som sagt.

Regnet bor kvar utanför våra fönster, ligger som en ihärdig dimma över allt det gröna med gula inslag här och var. Och ute i världen brinner det, som vanligt. Både bildligt och bokstavligt. Bortom det stora vattnet hör vi om förödande bränder, igen. Bortom det stora vattnet hör vi om klimatförnekandet, igen.

Suck. Jaja. Alla kan inte vara lika smarta - och engagerade! - som vår egen Greta. Och alla andra ambitiösa Gretor, av alla de slag och kön - där ute.

Ska strax skriva vidare på tre påbörjade dikttankar här. Ville bara komma in och lämna er en solstråle. Tror det visade sig sammanlagt fem gula strålar under helgen som gick. Men fina och mjuka var de ändå, även om de var få. Tur att vi är många som inte kallar regn för dåligt väder, för i så fall skulle vi vara tvungna att använda det negativa epitetet alltför ofta.

Och så ville jag dela de här orden med er. Låta dem sjunka in i er. Tänkvärda ord i början på en ny vecka.

Det är väl det jag alltid säger; det spelar ingen roll vad man läser - bara man läser. Det finns alltid något att plocka med sig framåt, inåt, utåt, uppåt. Ja, i vilken riktning ni än behagar. Man behöver inte alltid läsa något "bra" eller "fint" eller högtravande kulturellt, det går att hitta guldkorn överallt. (Oj, nu låter det som att jag dissar den här deckaren helt, och det gör jag inte. Paula Gosling har en verklig känsla för dialog, sinne för humor, plus en musikalisk kännedom och nerv som sätter tonen - och en oslagbar fallenhet för att få en att känna varje knyck i en forcerande litterär biljakt. Adjektiven formligen sprutar om de skrikande däcken.)

Men det här lilla citatet handlar om något betydligt mindre hårt än bilar:

"... Ett väl upprätthållet, tufft yttre som skyddade ett mjukt, sårbart inre - ett inre som i sin tur innehöll den ryggrad av stål, som man bara finner hos genier och hos människor med en naturlig fallenhet för att överleva. ..."

/ur Blues för vänster hand (Loser's Blues i original)
av Paula Gosling, 1980
Den svenska översättningen från 1983 är gjord av Nille Lindgren


Sköt om er.
<3
/helena

ps Filmtips. Vi såg ingen film i helgen, det blev ytterligare ett avsnitt av det nya frågeprogrammet Muren istället. Hm. Tycker konceptet funkar sådär. De stackars duktiga tävlande hinner ju för sjutton inte svara först tillräckligt ofta för att det ska bli spännande att följa. Men den kunniga - och namnkunniga - svarsmuren sätter ändå en faktaspäckad agenda som hittills är relativt intressant att följa. Däremot är det väl tveksamt om de alls kan komma i närheten av Filip & Fredriks lättviktiga, nördiga, sköna myspys? Nä.

Men några väl valda filmtips ska ni ändå få er till livs här inne framöver. Vi har sett ett par sevärda pärlor under sommaren, som jag inte hunnit berätta om ännu, tänker särskilt på en. Och nej, det är inte några av de filmer med kvinnotema som figurerat frekvent i tablåerna under sommaren. Det kryllar faktiskt av en förfärlig - och härlig! - massa män i några av de bästa rullande rutor vi sett den senaste tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar