tisdag 11 maj 2021

Fem särskilt fina - kosläpp!

Jodå, här kommer en ny mix av gamla, och för många av er välkända, saker. Vi börjar med en ko. Eller två.

Går sedan raskt vidare med ett par kannor.

Nästan alla fem vintage-tingen är kannor den här gången.

Knasiga kannor. Kul kannor. Lite konstiga kannor, annorlunda. 

 

1. Savoy, minsann. Jojo. En liten hotell-kanna som jag köpte i en second handbutik en gång för några år sedan. Kan fortfarande tycka det är lite spännande att fundera på hur den kan ha kommit dit... Hursomhelst. Brukar kalla den för tredje-advent-kannan, för att den har tre tändstickor i sitt typiska Jönköpingsmotiv. Passar fint att ställa fram tillsammans med adventsljusen. Men den funkar ju ganska bra nu också. Det finns all anledning att tända ett ljus i eftertanke och reflektion i den tid vi lever i. Det är många medmänniskor runt om i världen som har försvunnit det senaste dryga året. Och väldigt många fler som har mist någon när och kär och oersättlig.

2. Gräddsnipan formad som en ko. Lite naggad är den allt, men så har den också hängt med ett tag. Minns att jag hade den på mitt skrivbord i barndomshemmet. Tror den kommer från farmor från början. Eller farfar.

3. Blommorna jag rivit ut och använt överallt. Tänk, de bästa vintage-sakerna är ofta de enklaste. De man minst anar ska göra så mycket nytta - komma till så mycket användning och glädje. Blomsidorna ur den här boken har förgyllt många många av mina bilder genom åren. Och fortsätter att göra det, som ni ser.

4. Den knasiga kannan, i form av någon slags snäcka, har ni också sett förut. Eller kanske dess ännu knasigare kompanjon sockerskålen? Den som har ett lock med något som ser ut som en majskolv på!!?? Kul med kul grejer. De livar liksom upp. Åtminstone om de levt ett tidigare liv. Ett loppisfynd som fortsätter att leverera.

5. Thina Segerström. Konstnären, som signerat kannan med en ko på, heter så. Minns inte om den var med i en blandad auktionslåda en gång i tiden? Förmodligen. Tycker den passar nu i maj. För på andra sidan kannan pågår vad som verkar vara en viktig demonstration. Mot kärnkraft bland annat.

Kosläpp! Tjolahopp!

Sköt om er.

<3

/helena

ps Blir alltid så glad av djur, ni vet. Läste ni om åsnorna i öknen? De som gräver fram vatten ur den torra marken för att överleva? Blev så gråtmild när jag läste det. För det de gör, även om det skulle vara av ren betingning och naturligt drift - kanske till och med i rent egenintresse - bidrar till fortlevnaden av många andra djur, som kanske inte har samma förmåga att gräva med mulen eller nosen eller så. Dessutom får de öknens växter att växa till sig genom att vätan dras upp mot deras tåliga, men likväl törstiga, rötter. Hur bra? Ja, jag tänker alltid på hur mycket vi människor har att lära oss av naturen. Av djuren. Av djur och natur, helt enkelt. 

pps Sorry, om bilderna blev lite väl murriga och blurriga här och var. Som jag nämnde tidigare, hade jag min fotostund under mulen himmel idag. Slutbilden blev ändå bra. Och förhoppningsvis blev de här ovan hyfsade i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar