tisdag 20 mars 2012

God fortsättning


Läste någonstans att det är det iranska nyåret just nu. Jag tror det var tidigt i morse som de bytte år. Läste vidare att deras kalender därborta är mycket "vettigare" konstruerad, eftersom de mer följer årets naturliga rytm, som nu vid nyår - då firar de i samband med våren. Alltså vårens antågande. Jämningen. Vårdagjämningen. Jag undrar om inte vårat nyår är väldigt strategiskt placerat ändå? För oss här i den mörka nord? När Sylvester firar namnsdag är det, om inte som allra mörkast, ändå väldigt mörkt stora delar av dygnet. Och trist, tycker många. Så då behöver man kanske "hitta på", något att fira? Varför inte nyår?

Annars håller jag med om att vårdagjämning = fira pånyttfödelse. Det verkar logiskt på något sätt. För övrigt har jag dålig koll på hur mycket grönskan ändrar sig över året i just Iran, kanske bäst att tillägga.


Det jag ville säga har egentligen inte något med Iran att göra alls. Men när jag läste om Nouruz kom jag att tänka på hur behändigt det är att det blir nytt år oftare än en gång om året. Kina firade väl exempelvis in drakens år för någon månad sedan? Jo, jag tänkte på det här med löften och sammanfattningar.

Vid vårat nyår gav jag inga löften, brukar inte göra det, säkrast så, men varför inte slå till nu? funderar jag. Det kan väl inte vara så farligt? Lite roligt att avge något nu - samtidigt som de flesta? andra har hunnit bryta sina för längesedan? Hm.


Och så var det så mycket som jag aldrig hann berätta om då -  förra hösten. Och en del om sommaren. Och vintern -  som jag kanske kunde säga någonting om nu framöver. Om vi tänker oss att allt börjar om nu. Samtidigt som knopparna spricker, spricker jag av förväntan att få dela med mig, av allt som inte hanns med. Alla foton jag tog - då - när bloggen dog... lite.




Vi får väl se. Jag lurar nog lite till på det där med något specifikt löfte. Vore dumt att få se de goda föresatserna spricka i kapp med björkarnas musöron. Men att ni kommer att få se mera bakåt, i tid & rum, tror jag inte är ett för farligt nyårslöfte för evigakvinnor...
...att ge, till er.


:)
/helena



ps Tavlan. Jag vet inget om den alls, mer än det man ser. Att den har ett asiatiskt motiv. Och om jag minns rätt kostade den tio kronor på auktion. Boken. Konstens värld, på över 2000 sidor! I den står det att huvudredaktören heter Kjell B. Sandved. Och så står det 'Asta 1975', skrivet med blå kulspets. Den kostade mig nog inte ens en femma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar