lördag 19 maj 2012

Fem små behändiga ord


När jag var inne hos Lina en sväng tidigare idag blev jag påmind. Om två saker faktiskt. Dels att SM i Poetry Slam, estradpoesi, pågår som bäst i Göteborg. Inte så att jag inte visste att det skulle pågå nu. SM i P.S har nämligen som tradition att falla in samtidigt som just denna helg. Kristi himmelsfärd får alltid sällskap av scenframförd poesi, det vet alla 'invigda'. Och jag hoppas att det blir många nya som upptäcker Poetry Slam nu när det pågår i en stor stad och allt. Så visst visste jag, för ett par veckor sedan, men nu var det helt plötsligt som bortblåst, kanske för att jag visste redan för ett bra tag sedan att jag inte själv skulle få möjlighet att åka de få milen till den närmaste storstaden och njuta av 'stand up poetry' av förnämsta slag, eller kanske bara för att jag har en del annat att tänka på, eller så börjar jag bli senil. :)

I alla fall -  jag blev påmind. Och nu påminner jag er om att FINALdagen är idag, lördag. På Musikens Hus och Hängmattan i Göteborg. Om ni har tid. Och lust. Och möjlighet.

Jo, sedan blev jag påmind om att jag måste försöka ta mig tid att läsa Linas bok:
'Det borde finnas regler'. Den handlar om fjortisar!? Kul! Och passar därför mig, som sällan känner mig äldre än så, finfint! Dessutom kan mannen säkert behöva ett par fjortisrelaterade tips. Han befinner sig nämligen bakom tonårskatedern lite nu & då.

Nej, om tre saker blev jag faktiskt påmind där inne på Arvidssonskans blogg. Min poesiskola! Den kom visst av sig lite. Det började så lagom opretto och bra med 'Boesi', bildinspirerad poesi, men sedan kom det av sig. Vi kör väl en lite improviserad del 2 nu då;

Att komma igång här är lätt som en plätt. Be någon, gärna någon du har lite förtroende för, att ge dig några ord. Förslagsvis fem. Be gärna denne någon att lägga orden i lite olika ordklasser. Och be helst om lite kluriga, luriga, mångfacetterade ord som du kan vrida & vända på. Det kan göra extra susen för fantasin. Det vet jag av erfarenhet. En av de 'alster' jag är mest nöjd med kom till så här. Just nu vet jag tyvärr inte var den är. Någonstans på min något röriga blogg finns den. För den som orkar leta.
Den heter O takt. Eller Otakt. Jag minns inte riktigt vilket...

Sagt och gjort. Mannen fattade spritpennan och skrev ner följande fem poesiinspirerande ord till mig;

  1. Rabatt
  2. Kringla
  3. Olustig
  4. Ram
  5. Vila

Så nu är det bara att sätta sig ner och gnugga de små knölarna... Ni hänger väl med?  En dikt med dessa fem ovanstående ord intråcklade ska vi väl lyckas knåpa ihop? Skulle tro att jag behöver ett par, tre dagar på mig. Eller ska vi kanske säga en hel vecka, för säkerhets skull? Ni som vill får gärna skriva något med hjälp av mina mig fem givna ord. Eller om ni hittar någon annan som ger er några helt andra ord på poesivägen. Det går bra det med. LYCKA TILL!


:)
/helena




ps Ramens ljusa lite tidstypiska färg är avskavd och ifylld igen. Någon har älskat den lilla tavlan före mig. På baksidan av den söta loppisfyndade bilden står det; "Minne av Roy på 13-årsdagen 1951", tror jag, för den snirkliga skrivstilen har suddats ut med åren. Jag älskar baksidan också. Nästan ändå mer!

2 kommentarer:

  1. åh jag älskar att lyssna på poesi. inte alltid att läsa själv och definitivt aldrig att jag skriver själv... men here goes;

    rosor äro röda, violer äro blå
    smultron äro söta och du är likaså

    :) det är allt jag kan...

    önskar dig en mysig lördag!!

    kram J

    SvaraRadera
  2. Jenny: Jag tror inte riktigt på dig vännen... Helt säkert kan du skriva mycket mer. Dessutom egna ord, om du ville. Men det gäller väl att ha tid. Eller ta sig tid och det kan man inte ha till allt. Själv kan jag inte leva utan den poetiska aspekten på tillvaron, den är mitt sätt att överleva i en värld som (alltför?) mycket prioriterar byråkratiska och monetära värden.

    Så skulle jag bara skriva ett enda slagord på ett plakat, here goes ;);); PRIORITERA POESIN!!

    Men "Klöver & timotej, kliv över och kom till mig!" är också poesi i mina öron. Att lyssna på och läsa andras 'verk' är verkligen inte kattskit ;);) det heller!

    Kram.
    /helena

    SvaraRadera