söndag 27 maj 2012

MMMMOR


En dag som i dag. En söndag. En pingstdag. En dagen efter. En jag-är-lite-trött-efter-en-händelserik-vecka-dag. En enstavighets dag, en dag med kortkorta meningar. En trött men glad dag.  En dag när hela Sverige går och nynnar. Hela Europa kanske. Åtminstone väl valda delar. En dag när jag mest vill nynna en annan melodi. Mors egen melodi!

Bytte nyss ett par ord på telefon med min egen lilla mamma. Hon var ute och cyklade, ja hon gillar det, så då var det väl bra att hon gjorde det just idag. Tyvärr fick vi inte tillfälle att träffas nu. Men en mor är ändå alldeles för viktig för att bara ha en dag. Eller hur?

Förresten, mannen hälsar till er att; Bullen var god! Jag tror allt att han driver lite med er för inte minns han det? Men att de brukade vara goda, svärmors bullar, det kan jag intyga. Och så där små och fina som de var på den tiden när det var tänkt att man skulle få plats med ett lagom antal små kakor också, där nere i magtrakten.

I magtrakten känner jag hur det pirrar till av glädje och saknad, när jag ser de två kända ansiktena på bilden. Trots att det var några år sedan så är de sig lika. I mitt minne ser hon ut så där. Godmodig. Godmorig. Fast med lite fler levnadsglada tidsstreck inpräntade i det mjuka skinnet. Och han som sitter här strax intill, vid en annan skärm, har fortfarande den där kära koncentrationsrynkan i pannan och den kluriga blicken. Och bullar det gillar han fortfarande.



Innan dagen är slut tar jag mig nog en kaka till och höjer kaffekoppen lite extra högt, för mmmmor!
:)
/helena




ps Hörrni, porslinsnördar där ute, vad är det för dekor hon har på koppen egentligen, mor? Jag känner igen den så väl. Vad säger ni? Kanske ska jag slå upp själv, i en av de porslinsbiblar som jag har hemlånade just nu? Undrar om jag kan hitta den i Bengt Nyström och Jan Brunius' Rörstrand 280 år? Eller kanske finns den presenterad i Tord Gyllenhammar och Björn Holms Gefle Porslinsfabrik? Kan den möjligtvis finnas i Gustavsberg - Porslin för folket (en konstbok från National Museum, redigerad av Karin Linder)? Några år på nacken har den ju i alla fall. I Jane Fredlunds Gammalt porslin, svenska serviser 1790-1990, kanske får den plats på en retronostalgisk sida där?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar