torsdag 13 september 2012

Det var Maj!


Som jag skrattade! Låg dubbelvikt i soffan ett bra tag. Kunde inte sluta le när programmet var slut. Fick nästan bända ner mungiporna med tving. Tvinga smilgroparna att fylla sina egna diken med surare, tyngre inandningsluft. O.s.v.

Nej, det var inte Filip & Fredrik som joggade skrattmusklerna varma åt mig, även om jag ofta diggar den, ändlöst, kreativa Piff & Puff-duon skarpt, Knatte & Tjatte-duon eller kanske snarare Snatter & Tjate-duon.

I alla fall, det var inte dem jag skrattade åt. Det var Maj.

                                                                  
                                                        ***


"- Det är ju väldigt många som inte kan skriva - tyvärr...
Så jag skulle vilja säga;

- Kan ni inte skriva - så låt bli! Gör nå't annat!"


                                   ***
Precis så sa hon, Maj Sjöwall, i det senaste avsnittet av Babel. Att hon skrev bra det visste jag, men att hon var så rolig & kul & underfundig & rättfram, hade jag inte riktigt koll på. Ni måste se det! Måste! Om ni inte redan har gjort det alltså. Det tål i.o.f.s. att tittas & lyssnas på en extra gång.

Drygt 20 minuter in i programmet svarar hon enligt ovanstående citat på programledare Gedins undran; om hon har några råd till sina efterföljare - dagens deckarförfattare.

Men se gärna hela! Mycket mer intressant och roligt! finns där, inbäddat i det numera entimmes fluffigt ordrika, välfyllda programformatet. Och Daniel Sjölin är tillbaka! Med ett spännande inslag i varje avsnitt.

Och Maj S. sa en massa andra bra - och roliga! - saker, under den timman. Och nu vill jag läsa den, hela, 'Roman om ett brott', alla 10 delarna. De har kommit i nyutgåvor i år, med utdrag från de två författarnas handskrivna originalbokmanus, som extramaterial. Vilken bo(k)nus! Men när ska man hinna allt? Suck. Men en ganska lätt suck trots allt. Ingen sur en. Bara en välfärdsproblematiksuck.


:)
/helena



ps Böckerna på bilderna ovan har inget med Maj-citatet att göra. Hoppas jag inte i alla fall... De hittade jag på loppisen igår (det är de som skymtar på botten av kassen). Tre riktigt fina böcker, välinbundna från finförlagen. Bara några år gamla. I gott skick. Och så kostar de inte mer än trettio kronor nu. Sammanlagt. Hm.
Förresten, sitt inte och vänta på några recensioner av dem, för de här tre kommer troligtvis inte att flytta in i våran bokhylla, eller på min läslista, permanent. De skall vidare. Kanske som poesibingo-priser. Kanske som presenter. Vi får se. Hoppas att de är välskrivna i vilket fall...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar