tisdag 12 februari 2019

Lysande Lamarr


"Om du gör gott, anklagar folk dig för att ha själviska motiv. Gör gott ändå."

Vi börjar som filmen om Hedy Lamarr - Bombshell: The Hedy Lamarr Story (2017) - slutar. Med ett citat. Inte direkt hämtat - eller direktöversatt - utan inspirerat av en dikt (poem) som kallas Anyway. Eller The ten paradoxical commandments, av Kent M. Keith.

"Om du ger världen det bästa du har, kan du belönas med orättvisa. Ge världen det bästa du har ändå."

Det är Hedy själv som läser upp orden för en journalist. Efter att hon först sagt: "Jag ska läsa nåt fint för dig."

Till slut, fick jag en aning ordning på alla anteckningar jag gjorde när jag såg filmen om en av de mest häpnadsväckande kvinnor jag har hört talas om.

En kvinna så smart att hon måste stulit sina idéer från en man?

Jo då, så trodde många. Så skönt att uppfinnaren Lamarr äntligen är på väg att få full upprättelse, även om det kommer för sent. Men. Bättre sent i livet/postumt än inte alls.

Hedy Lamarr. Filmstjärnan som tog saken i egna händer, när hon inte fick de roller hon ville ha. Den ensamstående mamman som kämpade för att få ihop tillvaron. Den glamourösa kvinnan som ville bli sedd, och tagen på allvar, för något annat än sitt utseende. Uppfinnaren som uppfann för glatta livet. Oavsett vad hennes omvärld ansåg om det. Om den nu alls trodde på att hennes egna briljanta idéer alls var hennes egna.

Jag ska inte skriva så mycket mer här, ville bara passa på att love-bomba den här starka kvinnliga förebilden lite till, bland annat genom filmrutan jag plockade ut och gjorde till min egen. Se ovan.

Och så hittade jag ordet jag sökte. Minns ni? Med ljus och lykta sökte jag efter ett enda ord, som skulle kunna beskriva den osannolika berättelsen som var människan Hedy Lamarr: Lysande. Nästan självlysande glimrar detta liv. Så fyllt av hopp och behov av att få uttrycka sig, använda sina gåvor, och göra nytta för världen på olika sätt.

Frågor. Och annorlunda svar. Med Hedy Lamarr. Så står det skrivet längst ner på en av mina kladdlappar.

<3
/helena

ps Är ni riktigt snabba så finns filmen om uppfinnaren/filmstjärnan Hedy Lamarr kvar att uppleva på SVT Play i ett par skälvande dagar till.

pps Och här, på engelska Wiki, hittade jag info om Kent M. Keith och hans alternativa budord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar