tisdag 16 juni 2020

Det räcker ju med ett par strån


Ett par ståtliga strån är ju allt som behövs egentligen. I en riktig favoritvas.


Världens vackraste tallrik/fat? Ja, jag tror nästan det. Rörstrandstallriken Strå - som brukar dyka upp i minst ett sommarinlägg per år... - är ett gammalt, vackert bevis på att det räcker med just bara ett par strån, för att få in lite äkta sommarkänsla.


Lite grönt är allt som behövs.


Och ett och annat litet djur.


Eller ett aningens större djur. Bambi!, som mannen brukar utropa. Akta dem - och er! - därute på de ljusa, löftesrika sommarvägarna, tänker jag.

Sköt om er.

<3
/helena

ps Harry Martinson. Miljökämpe, nästan innan ordet alls var uppfunnet. Han gillade inte "hysterin" med att samla in blomster i herbarier. Det som populärt brukar kallas att pressa växter. Ett tag såg man de gamla växtsamlingarna överallt där ute i vintage-världen. Numera tror jag att det mesta är uppköpt. Många har bevarat och ramat in bladen med sköra blommor och blader på, och satt upp dem som levande döda tavlor på väggen där hemma. Och visst känns det fint att de finns sparade. Blommorna insamlade av barn och unga mest, framförallt runt mitten av förra århundradet. Men Harry hade förstås rätt; plocka med måtta. De flesta blommorna måste få stå kvar där ute. För att föda insekterna. Och ge honung. Och föröka sig. Så att kidsen och deras kids också kan plocka ett och annat strå i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar